Уникална веган рецепта за чийзкейк с боровинки и кашу, автор на която е един истински майстор на веган рецептите – Евгения Табакова
Здравейте,
Казвам се Евгения и от около година започнах да приготвям здравословни Веган десерти. Никога не си бях представяла колко ще ми допадне вкусът им. А и животът някак си ме тласна натам – здравословният начин да се храниш е най-малкото, което един човек може да направи за себе си!
Представям ви един вкусен десерт с боровинки и кашу. Правих го вече няколко пъти, въпреки че рядко повтарям един и същи десерт. Обичам да обръщам внимание и на външния изглед на един десерт, защото човек първо се храни с очите!
Необходими продукти за основата:
1. 120гр овесени ядки
2. 30гр сушени боровинки/ касис
3. Кората на половин лимон
4. щипка сол
5. 1-2 фурми ( пюре от фурми също върши работа)
6. 50-60гр агаве нектар или друг подсладител по избор ( кленов сироп, мед и т.н. )
7. 35гр фъстъчено масло
8. малко вода ( 1-2 с.л.).
За чийзкейка:
1. 150гр сурово кашу, натиснато за 5-6 часа във вода
2. 1с.л. лимонов сок
3. 60гр разтопено кокосово олио
4. 125гр. Кокосов крем
5. 60гр агаве сироп ( или друг вид подсладител)
6. 100гр боровинки ( може и замразени).
Начин на приготвяне:
За основата смесете всички продукти, получава се лепкава смес. С навлажнени ръце разпределете основата на дъното на форма за мъфини или пък на една тавичка 18см/18см. Аз обикновено правя индивидуални порции , самата рецепта е за 6, но стават доста големи. Затова предпочитам да ги направя по-малки и повечко на брой. Формата се прибира в хладилника, докато направим сместа за чийзкейка.
За целта всички продукти се разбиват много добре в блендер, до наистина гладка смес и се изсипва върху охладената основа. Тук е мястото да кажа, че може да си поиграем с визията, като добавим при наличност примерно малко синя спирурина ( за син цвят), или пък пудра от драконов плод ( за ярко розово) . Може да разделим сместа на 2 и да направим двуцветен чийзкейк. Въпрос на импровизация е при всеки. Вкусът просто е уникален. Аз съм добавила и сушен касис и кокосови стърготини за завършек .
Може да го направите и в други силиконови форми- тук съм използвала пирамидки . Отгоре съм разтопила по малко черен шоколад и съм украсила с боровинки и ядливи цветя .
Така приготвения десерт изпращаме във фризера. Изважда се 15-20мин преди поднасянето му.
Бон апетит от мен!
Автор: Евгения Табакова