Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Цинкът е жизненоважен за здрава кожа

Цинкът е важен елемент, който влиза в състава на редица ензими и протеини, които регулират генната експресия, белтъчния синтез, имунитета. Той е много важен за активността на ензимите супероксиддисмутаза и глутатионпероксидаза, които помагат на организма при борбата с вредните радикали. Съдържа се в клетките и е в основата на над 300 ензимни реакции.

Цинкът има антиоксидантно действие и стимулира имунната ни система. Помага за по-бързото заздравяване на рани, подобрява структурата на коса, кожа, нокти, защото участва в поддържането на съединителната тъкан. Спомага за производството на сперматозоиди при мъжете.

Най висока концентрация на цинк се открива в простатата, черния дроб, спермата, бъбреците, костите, мускулите и ретината.

От храните с най-високо съдържание на цинк на първо място са месото, млечните продукти и рибата. Той се усвоява добре от богати на белтък храни.

Дневната нужда варира между 10-20 мг, но е по-висока при бременни, деца и кърмачки.

Дефицит на цинк може да се наблюдава при непълноценно хранене, при вегетарианска диета, импотентност, алопеция и други. Под формата на хранителна добавка можем да си набавим необходимото количество цинк като цинк пиколинат, например.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

155 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.