Известна рецепта от Тайланд, защтото тайландската кухня е много полулярна с чудесните си ароматни кърита.
Всички държави от южна и югоизточна Азия имат свой стил на правене на къри. В Тайланд почти винаги слагат кокосово мляко в основата, лимонова трева и люти чушки. Когато не мога да намеря хубави люти чушки ги замествам с лют пипер. Лимоновата трева трудно се намира и купувам суха (за чай) и после я смилям на прах в кафе мелачка. Без нея пак става, но липсва типичната нотка за тази рецепта.
За къри соса:
- 1 бр нарязан на едро червен лук
- 1 стебло прясна лимонена трева (ако ви попадне) или 1 ч.л. суха смляна
- 1 – 2 бр червени люти чушки (или 1/2 до 1 ч.л. лют пипер или 2 до 3 ч. сос от тайландски чили)
- 2 скилидки чесън
- 8 см парче джинджифил, нарязано
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. кимион
- 1ч.л. кориандър
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. соя сос или тамари
- 1 ч.л. кокосова захар
- 400 мл или 1 кен кокосово мляко (пълномаслено)
- Сок от 1 бр лайм
- 1/4 ч.л. канела (или добавете 1 канелена пръчка към вашия тенджерата по време на готвене)
- 400 мл или 1 кен кокосово мляко (пълномаслено)
- Растителна мазнина за готвене
Зеленчуци по желание, например: домати, патладжан, тиквички, фасул, карфиол, броколи, спанак и тофу
Поставете всички съставки, без кокосовото мляко и мазнината за готвене, в чопър и обработвайте добре, за да стане на пюре.
В голяма тенджера загрейте малко мазнина, и добавете готовото пюре и пържете на среден огън за 3 – 5 мин.
Добавете зеленчуците и ги запържете на средно силен огън като ги разбърквате често за 5 – 10 мин. Добавете вода 2 см от дъното като започват да се запичат. Оставете на бавен огън докато зеленчуците са готови, но не много разкашкани (около 5 мин).
Добавете кокосовото мляко и бъркайте за около 2 – 3 мин. Ако се готви прекалено дълго с кокосово мляко мазнината се отделя и става на олио, което в случая разваля вкуса.
Насладете му се незабавно заедно с варен ориз.