Публикувано на

Суровоядство – ползи за здравето

Суровоядството представлява хранене изключително със сурови плодове и зеленчуци. Тези храни заемат важна част от повечето съвременни диети, но се прилагат и самостоятелно за определен период от време при лечение на някои заболявания.

При суровоядството всички хранителни вещества, витамини, соли и ферменти се приемат в непроменен вид. Суровоядството не се понася лесно от организма, поради което всеки пациент трябва да  е запознат с основните принципи в науката за храненето. Разнообразното и пълноценно хранене е задължително, за да не се подлага организма на хронично гладуване. В някои страни с по-суров климат, практикуването на суровоядство може да се окаже опасно.

Смилаемостта на суровите продукти може значително да се подобри чрез пресоване и прекарване през ренде. Това се налага, когато пациента среща проблеми с храносмилането на плодовете и зеленчуците, особено тези, които са богати на фибри. Най-леко се понасят от дебелото черво сочните плодове: ягоди, малини, праскови. Лесно се храносмилат също: салати, зелен и чеснов лук, млад грах, моркови и целина, цветно зеле. Внимателно трябва да следи калорийната стойност на приетата ежедневно храна и ако е недостатъчна да се добави зехтин или ядки, за да се допълни до необходимата стойност.

В народната медицина лечението със сурови храни за определен период се прилага при следните болести: затлъстяване, запек, някои бъбречни и чернодробни болести, диабет, хипертония, ставни заболявания, мигрена, разширени вени и атеросклероза.

При този вид диета зеленчуците/ моркови, зеле, лук, ряпа и др./ се настъргват на ситно и се смилат с пасатор, като се добавят счукани ядки (орехи, бадеми, лешници и др.). Може да се прибави също мед и лимонов сок. Особено важно е всички плодове и зеленчуци да са добре измити и подсушени преди консумация.

От зеленчуците най-подходящи са: морковите, червеното цвекло, зелето и краставиците. Към тях може да се прибави растително масло, лимон, майонеза и жълтък. Овкусяването с кимион, чубрица, магданоз, копър и лук значително подобрява вкусовите качества.

Едновременното приемане на плодове и зеленчуци не се препоръчва, тъй като води до ферментация, респективно газообразуване.

Високоенергийни са суровите овесени ядки, ечемикът и житото. Последните се накисват няколко часа във вода или мляко и се ядат заедно с плодове и мед.  Освен пресни плодове, зеленчуци и ядки, диетата може да включва и сушени плодове- смокини, фурми, грозде.

За закуска се препоръчват пресни плодове 150г + 20-30г бадеми или орехи + чаша липов чай с мед, 1-2 яйца.

На обяд и вечеря може да се консумира същото, като замените плодовете със зеленчуци под формата на салата със зехтин и сок от лимон, вместо оцет.

Рискове и предпазни мерки: Този начин на хранене може да продължи известен брой дни, в зависимост от хода на болестта и желанието на болния. След приключване на режима със сурови плодове и зеленчуци следва период на плавно захранване. Тогава постепенно се включват животинските продукти и термично обработената храна. Диетата може да се повтори след определени време и така да се проведат няколко цикъла в годината.

Успехът зависи най-много от силната воля да преодолеем навика и влечението към термично обработената храна.

Диетата на суровите храни регулира перисталтиката на червата, която най-често страда от недостатъчно количество на фибри в приетата храна.

Внимание! Спазване на режим с прием на сурови плодове и зеленчуци трябва да е само след консултация с лекуващия ви лекар!


Здравословното хранене е удоволствие с помощта на Кулинарна таблица

Таблица с калории в основните храни
Кулинарна таблица


Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts