Суровоядството представлява хранене изключително със сурови плодове и зеленчуци. Тези храни заемат важна част от повечето съвременни диети, но се прилагат и самостоятелно за определен период от време при лечение на някои заболявания.
При суровоядството всички хранителни вещества, витамини, соли и ферменти се приемат в непроменен вид. Суровоядството не се понася лесно от организма, поради което всеки пациент трябва да е запознат с основните принципи в науката за храненето. Разнообразното и пълноценно хранене е задължително, за да не се подлага организма на хронично гладуване. В някои страни с по-суров климат, практикуването на суровоядство може да се окаже опасно.
Смилаемостта на суровите продукти може значително да се подобри чрез пресоване и прекарване през ренде. Това се налага, когато пациента среща проблеми с храносмилането на плодовете и зеленчуците, особено тези, които са богати на фибри. Най-леко се понасят от дебелото черво сочните плодове: ягоди, малини, праскови. Лесно се храносмилат също: салати, зелен и чеснов лук, млад грах, моркови и целина, цветно зеле. Внимателно трябва да следи калорийната стойност на приетата ежедневно храна и ако е недостатъчна да се добави зехтин или ядки, за да се допълни до необходимата стойност.
В народната медицина лечението със сурови храни за определен период се прилага при следните болести: затлъстяване, запек, някои бъбречни и чернодробни болести, диабет, хипертония, ставни заболявания, мигрена, разширени вени и атеросклероза.
При този вид диета зеленчуците/ моркови, зеле, лук, ряпа и др./ се настъргват на ситно и се смилат с пасатор, като се добавят счукани ядки (орехи, бадеми, лешници и др.). Може да се прибави също мед и лимонов сок. Особено важно е всички плодове и зеленчуци да са добре измити и подсушени преди консумация.
От зеленчуците най-подходящи са: морковите, червеното цвекло, зелето и краставиците. Към тях може да се прибави растително масло, лимон, майонеза и жълтък. Овкусяването с кимион, чубрица, магданоз, копър и лук значително подобрява вкусовите качества.
Едновременното приемане на плодове и зеленчуци не се препоръчва, тъй като води до ферментация, респективно газообразуване.
Високоенергийни са суровите овесени ядки, ечемикът и житото. Последните се накисват няколко часа във вода или мляко и се ядат заедно с плодове и мед. Освен пресни плодове, зеленчуци и ядки, диетата може да включва и сушени плодове- смокини, фурми, грозде.
За закуска се препоръчват пресни плодове 150г + 20-30г бадеми или орехи + чаша липов чай с мед, 1-2 яйца.
На обяд и вечеря може да се консумира същото, като замените плодовете със зеленчуци под формата на салата със зехтин и сок от лимон, вместо оцет.
Рискове и предпазни мерки: Този начин на хранене може да продължи известен брой дни, в зависимост от хода на болестта и желанието на болния. След приключване на режима със сурови плодове и зеленчуци следва период на плавно захранване. Тогава постепенно се включват животинските продукти и термично обработената храна. Диетата може да се повтори след определени време и така да се проведат няколко цикъла в годината.
Успехът зависи най-много от силната воля да преодолеем навика и влечението към термично обработената храна.
Диетата на суровите храни регулира перисталтиката на червата, която най-често страда от недостатъчно количество на фибри в приетата храна.
Внимание! Спазване на режим с прием на сурови плодове и зеленчуци трябва да е само след консултация с лекуващия ви лекар!
Здравословното хранене е удоволствие с помощта на Кулинарна таблица