Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Сиропът от черен бъз за здрава имунна система

Лечителят Петър Димков разказва в своята книга: „Лястовиците, преди да отлетят на юг няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние.“

Как да разпознаем черния бъз:

Черният бъз е разклонен храст или дърво високо около 3 метра. Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора. Цветовете са жълтеникавобели, дребни като цъфти през май-юни. Плодът е черно-виолетов и сочнен, най-често с 3 кафяви семена. Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места из цялата страна. За предпочитане е да се използват растения от райони, които са възможно по-отдалечени от града.

Какво действие има сиропа от черен бъз:

Извлекът от плодовете на черния бъз действа общоукрепващо на организма и подсилва имунната система. Плодовете на черния бъз са богати на антоцианови съединения, съдействащи за неутрализиране на свободните радикали. Съдържат каротен, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, пектин и целулоза. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват до голяма степен.

Плодовете на това растение не са подходящи за консумация в суров вид. Могат да причинят разстройство. Топлинната обработка обаче ги прави лесно усвоими. Сиропът, приготвен от малките черни топченца има много добро действие при простуда, хрема, ангина, кашлица и невралгии. Влияе благотворно на отделителната система и простатната жлеза. Действа още потогонно, меко слабително, диуретично и способства за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. И не на последно място по важност сиропът от бъз повишава нивата на хемоглобина. Както плодовете така и цветовете на черния бъз регулират обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на теглото в нормални граници.

Как да си приготвим сироп от черен бъз в домашни условия:

Събирането на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета. Измийте плодовете, с вилица се отделете внимателно зърната от дръжките. Използвайте само добре узрелите зърна, тъй като зелените са отровни. На дъното на буркан от 3 или 5 литра наръсете кафява захар, после сложете ред плодчета и отново захар. Редувайте пластове захар и плодове до запълване на бъркана. Леко стръскайте буркана, за да може захарта да покрие зрънцата. Внимавайте да не се разкъсат. Най-отгоре покрийте с плътен слой кафява захар, примерно 5-6 см. След то­ва се покрийте с марля и се оставете да престои. Наблюдавайте на 2-3 дни и разклащайте леко. Изчакайте да се разтопи захарта, което отнема около 2 седмици. После прецедете през марля и разпределете в стъклени шишета почти до тапата. Препоръчително е шишетата да са тъмно или увити в тъмна хартия. Съхранявайте добре затворените шишета на хладно място. С лечебна цел пийте по 1 супена лъжица от сиропа 10 минути преди закуска, обед и вечеря. С профилактична цел може да приемате сиропа веднъж на ден. Приемът може да е директен или разреден с вода.

За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накиснат вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Чай от цветовете е подходящ за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, както и за пиене като ободряваща и тонизираща напитка.

Билколечение - индивидуални консултации с фитотерапевт маг.фарм. Бояна Иванова


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и спецалист по "лечебни растения и фитопродукти". Своето призвание практикува като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя създава авторски публикации и води тематични семинари в областта на билколечението, здравословното хранене и начин на живот. Повече информация за нейната практика може да научите тук За контакт: тел. 0884-789-278

79 posts