Публикувано на

Сиропът от черен бъз за здрава имунна система

Статия на маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Лечителят Петър Димков разказва в своята книга: „Лястовиците, преди да отлетят на юг няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние.“

Как да разпознаем черния бъз

Черният бъз е разклонен храст или дърво високо около 3 метра. Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора. Цветовете са жълтеникавобели, дребни като цъфти през май-юни. Плодът е черно-виолетов и сочен, най-често с 3 кафяви семена. Расте покрай реки, из храсталаци и в населени места из цялата страна. За предпочитане е да се използват растения от райони, които са възможно по-отдалечени от града.

Какви ползи за здравето притежава сиропът от черен бъз?

Извлекът от плодовете на черния бъз действа общоукрепващо на организма и подсилва имунната система. Плодовете на черния бъз са богати на антоцианови съединения, съдействащи за неутрализиране на свободните радикали. Съдържат още каротен, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, пектин, целулоза и др. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през есенно-зимния сезон.

Плодовете на черния бъз не са подходящи за консумация в суров вид, тъй като могат да причинят разстройство. Под формата на сироп се понасят най-благоприятно от организма,  а полезните вещества се усвояват в най-висока степен. Сиропът от черен бъз повлиява добре симптомите на простуда, хрема, ангина, кашлица и невралгии. Действа още потогонно, диуретично и оказва благотворен ефект за по-добро функциониране на отделителната система и простатната жлеза. Сиропът притежава леко слабително действие, което го прави полезен при хроничен запек за подобряване на перисталтиката. Дали ще се прояви слабителното му действие зависи от количеството на приетата доза и индивидуалните особености на човека. Не на последно място, сиропът от черен бъз спомага за нормализиране нивата на хемоглобина. Както плодовете, така и цветовете на черния бъз регулират обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на теглото в норма.

Как да си приготвим сироп от черен бъз в домашни условия

Събирането на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета. Измийте плодовете и отделете внимателно с вилица зърната от дръжките. Използвайте само добре узрелите зърна, тъй като зелените съдържат отровни цианогенни вещества. На дъното на буркан от 3 или 5 литра наръсете слой кафява захар и отгоре добавете ред плодчета. Редувайте пластове захар и плодове до запълване на бъркана. Леко стръскайте буркана, за да може захарта да покрие зрънцата. Внимавайте да не се разкъсат плодовете. Най-отгоре покрийте с плътен слой кафява захар, примерно 5-6 см. Покрийте с марля и оставете да престои. Наблюдавайте на всеки 2-3 дни и разклащайте леко. Изчакайте да се разтопи захарта, което отнема около 2 седмици. Прецедете през марля и разпределете в стъклени шишета, като ги напълните почти до тапата. Препоръчително е шишетата да са тъмни или увити в тъмна хартия. Съхранявайте добре затворените шишета на хладно място.

Как да приемаме сиропът от черен бъз

Може да се приема в профилактична доза при възрастни по 10 ml/ веднъж дневно или терапевтична доза по 10 ml/ 3-4 пъти дневно. Приемът може да е директен или разреден с вода. С профилактична цел приемът на сироп от черен бъз е подходящ за засилване на имунитета, тонизиране и подобряване на общото състояние. Терапевтичната доза обикновено прилагаме при настинка, грип, кашлица, леки форми на запек и други.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.


Искате ли да започнете персонална програма по билколечение и балансирано хранене?

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене изготвя индивидуална холистична програма, насочена към нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането, укрепване на имунитета, справяне със стреса и безсънието и др. Научете повече за програмата тук:   https://www.vitanaturale.eu

Контакти: Е-mail boyana@vitanaturale.eu  / Тел. 0884-789-278

бояна иванова фитотерапевт консултации

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

83 posts

Напиши коментар
  1. Здравейте,
    Най-добре е на дъното на стъкления буркан да има слой захар(мед);последният слой да е от захар(мед).
    Относно ферментацията 2-3 дни, ако слънцето е много силно.В противен случай сокът излиза от буркана.
    Прибирате на шарена сянка.

  2. Наистина бъза трябва да е съвсем узрял преди да се бере – само като пипнеш плодчетата да падат, иначе бил отровен. Нямам идея обаче дали сиропа трябва да ферментира или не, само знам че тази зима (2014г.) пих сироп от бъз, а също и няколко пъти респивакс и макар да си боледувах от грип с проблеми на белите дробове – не се стигна до пиене на антибиотици. А това не ми се беше случвало от 20г.
    Бъза изчиства белодробните проблеми като с метла.

  3. Има една легенда в, която се разказва как Петър Димков наблюдавал бой между пепелянка и невестулка. Всеки път когато силите напускали невестулката тя отивала и отхапвала от кората на черен бъз и се връщала отново в боя,и така докато победи. Тогава лечителят открил уникалните свойства на бъза. Аз лично всяка година си правя сипроп от бъз и съм много доволен от общо укрепващото му действие наи имунната система.

    • Здравейте,
      Моля Ви да ми напишете подробно как се прави и стабилизира сироп от черен бъз. Благодаря Ви предварително!

  4. Някъде бях чела, че плодчетата трябва да са от храстовия бъз, а не от дървесния. Вярно ли е и ако е така как да ги разпозная. Градината ни на село е пълна с бъзак. Пролет бера цветовете, а сега мога ли и плодовете.

  5. Сиропа от бъзак наричат”елексир на боговете”.Изключително полезен и горещо го препоръчвам ,а който може да си го направи.Аз правя всяка година и се използва от цялото ми семейство и от внуците-от октомври до април .Лекарства не се налага да ползваме.Аз съм с цироза и сърдечни проблеми и се чувствам много добре-пия го редовно.Вируси инастинки не ме хващат.Правя повече и ако мога да съм полезен-088759XXXX

    • Здравейте Наско, казвам се Ваня и живея със семейството ми във Франция , много искам да си купя домашен сироп от бъзак, ако случайно имате в повече 1 или 2 бурканчета , ще ви бъда много благодарна .Разочарована съм от купения от аптеката сироп а ми трябва за мен и двете ми деца.Може да ми отговорите на имейла, или дайте телефон за връзка и от къде сте, евентуално сестра ми може да ви се обади защото тя живее в България, наистина ще ви бъда много благодарна за вашия отговор.

  6. За пръв път правя, току-що го прецедих след 40-дневна ферментация. Сега ме е жал да изхвърля плодовете- едната доза е с мед, а другата направих със захар, та си викам- какво друго приложение биха могли да имат??? Моля, ако някой знае, да сподели, благодаря!

  7. Миналата година се разболях жестоко,не зная грип ли беше или просто вирусна инфекция.Даде ми отражение в червата,а като последствие ми остана изгубено обоняние!Лекарите не могат да помогнат-правихме процедури,лечение,но останах без обоняние!През лятото си набрах плод черен бъз-бъзак.Бях на Сливенските минерални бани и в близост до станцията имаше много бъзак,чист,далеч от замърсявания и прах.Направих си прословутия сироп-в 3л буркан редувах плод и захар като най-отгоре покрих със захар.Изчаках 3 седмици като като на 2-3 дни пообърквах леко без да притискам и разклащах след като видяхче сиропът се е получил-прецедих-излезе ми 2 компотени буркана.Пих всеки ден сутрин на гладно по1с.л..От предложения тук видях,че материалът който остава от сиропа е също полезен и може да се направи бъзово вино и го направих,стана екстра.Като свърших сиропа сега си пия по 1к.чашка от виното и много е хубаво и аз нямам здравословните проблеми които дълго влачих.Чувствам се добре,по-силна и по-укрепена,а и не съм пила нищо за хрема,кашлица и др.-не ми се е наложило.Мисля,че това се дължи на действието на черния бъз.Насърчавам ви да си направите и вие!!!

    • Здравей Полина,
      искам да те попитам- вари ли плодовете преди да ги редиш в буркана, или направо сурови?

  8. Здравейте
    Вече няколко поредни години си правим сироп от черен бъз. Може да се консумира и без прецеждане, с плодчетата. В семейството през тези години няма човек, който да е прекарал тежък грип. Не че не е имало някакви неразположения, които не съм сигурен дали са били лека форма на грип. Включвам се в дискусията с конкретен въпрос. Тази година като започнах да прецеждам през тензух плодчетата, около 40 дни след като съм ги смесил със захарта, по ръцете ми остана някакъв налеп, подобен на това което се получава от контакт на кожата със спиртен разтвор на прополис. Само че не можа да се почисти със спирт, а с разредител за блажна боя. Не помня нещо такова от предните години. Изглежда ще трябва да изхвърля материала, който иначе бе от идеално узрели сочни плодчета на бъзето. Моля ако някой има друго обяснение, освен замърсяване с въглеводороди, да ми пише на мейл – rmilchev@abv.bg или да коментира във форума.

  9. Тази година за пръв път направих,но ми се получи повече от колкото можем да използваме,ако някой иска да си купи може да ми звънне- 0889959451,може и на мейла -pepa_toseva@abv.bg

  10. Здравейте! Някой предлага ли домашно приготвен сок от черен бъз. Нашият привършва, а не мога да се доверя на аптеките. Моля пишете ми на и-нейл-а.Благодаря предварително!

  11. Сокът от черен бъз е много полезен , аз го давам на детето ми . Има един на Nature`s Way, купувам си го от един сайт за хранително добавки вече няколко месеца. Много съм доволна

  12. Napravih receptata,no na 2-riq den zapo4na mnogo da kipi.osven tova pitam kak da opravq gor4ivinata, moga li da dobavq oste zahar? stana lepkavo i gasto , kade sam sgreshila?

  13. Разполагам с домашно приготвен сироп от бъзак , като плодовете са събирани напълно узрели в подножието на Стара планина от Северозападната част на страната. Сиропа приготвям за лична консумация повече от 5 години вече , като тази година просто събрах по-сериозно количество и се получи отново страхотен сироп. тел. 0887898336

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.