Публикувано на

Селенът – нашият помощник в борбата с редица заболявания

Селенът е жизненоважен микроелемент и има огромно значение за поддържането на нормална имунна система.

Недостигът на селен намалява имунитета, отслабва функциите на щитовидната жлеза и в някои случаи може да доведе до редица сърдечносъдови, ендокринни и онкологични заболявания. Помага при лечение на рак, тъй като може да неутрализира редица канцерогенни вещества. Влиза в състава на някои ензими с много важни протективни функции, какъвто е например ензимът глутатион пероксидазата. Има четири изоформи на този ензим, а активността на еритроцитната глутатион пероксидаза  отразява състоянието на селеновите депа. В организма на човек се съдържат около 10-15 мг селен, а дневните нужди са между 20 и 100мг. Дефицит на селен може да доведе до мускулна слабост и кардиомиопатия.

Научни изследвания са доказали, че с достатъчен прием на селен, процентът на раковите заболявания може да намалее с цели 50 процента.

Много добър избор за лечение и профилактика на себорея и пърхот е селенът под формата на селенов сулфид. Той унищожава причинителя на пърхота Мalassezia furfur и има антиоксидантно действие.

Източници на селен са зърнените храни, суровият сусам, орехите, морската риба, черен дроб и чесън. Почвата вече не е толкова богата на селен и за съжаление това води до ниските му нива в брашното и зърнените храни.

Можем да си набавим необходимия ни селен като  хранителна добавка самостоятелно или в комбинация с витамин А и Е. Друга алтернатива е органичен селен от спирулина под формата на таблетки.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.