Публикувано на

Райска ябълка за превенция на рак, диабет и други заболявания

Храната на боговете или на латински преведено Diospyros kaki принадлежи към семейство Абаносови (Еbenaceae).

Райската ябълка произхожда от  Китай и Япония и през 19 век се пренася в страните от Средиземно море и Америка, а по-късно се засаждат и в България. В България се отглежда покрай Черноморието, Хасково, Сандански, Карлово, Пловдив. Името, с което е по-популярно у нас, е медовина.

Райската ябълка е широколистно дърво ,което достига до височина от 15 до 25 м. Тези дървета виреят най-добре в области, където има умерени зими и меки лета.

Кръгла и червено-оранжева, райската ябълка прилича по форма на домат. Наречена от гърците “плодът на боговете“, този екзотичен плод намира приложение за лечение на множество заболявания.

Ярко оранжевият цвят на ябълката говори за високо съдържание на бета-каротен. Той е полезен за зрението и предпазва кожата от преждевременно стареене. Освен витамин А, райската ябълка е богата на лутеин, зеаксантин, ликопен.

Високото съдържание на флавоноиди, танини, бетулинова киселина и шибуол, прави райската ябълка изключително защитаваща храна. Специално бетулиновата киселина и шибуол нападат и разрушават раковите клетки, а високото съдържание на флавоноиди предпазва от ДНК мутации.

Райската ябълка облекчава диабета. Едно проучване на Института по хранителни технологии в Тойо в Япония открило, че екстракт от кора на райска ябълка ефективно подобрява инсулинова резистентност при плъхове. Когато храната на плъховете е била допълнена с екстрак от кората на плода, експресията на инсулиновата сигнални пътища е била значително обагатена, което води до подобряване значително на рецепторната чувствителност.

В плодовете на райската ябълка има високо съдържание на витамин С, К, В1, В2, В6, фолиева киселина, магнезий, желязо, калций фосфор, манган и други. Това прави този плод подходящ за превенция при анемия и вирусни заболявания.

Учените доказват, че приемът на една райска ябълка дневно е достатъчен за превеция на редица заболявания. А също и за да доставим на тялото си необходимите ни витамини минерали и енергия, с които то ще се чувства по-здраво, по-хубаво и по-енергично.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Толкова полезен плод, а като че ли е малко позабравен и необичаен за нас съвременните българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.