Публикувано на

Природната медицина помага при разширени вени ( част 1)

 

Варикозните вени са най-често резултат на застояване на кръв във вените, което се дължи на повредена клапа. Най-неприятни са силната болка, изморени и натежали крака, изпъкналост на вените, а рискът от флебити също не е за пренебрегване. Ако вената не е възпалена, може да си помогнете с природна медицина.

Ако забележите оток или втвърдени буци, незабавно потърсете лекар, защото опасността от образуване на съсирек  в тези случаи е най-голяма.

Редица природни средства могат да ни помогнат при наличие на разширение вени.

Боровинките съдържат биоактивното вещество антоцианозид. То притежава веноукрепващи и защитаващи вените свойства и приемайки боровинките под формата на стандартзиран екстракт, вие ще се предпазите от възпаление.

Бромелаинът е много интересен храносмилателен ензим. В най-голямо количество се среща в ананаса. Обикновено се среща в комбинация с други вещества в препарати за редукция на теглото. Но е много интересно да се отбележи способността на този ензим да усвоява фибрина. А именно фибринът може да се разполага около варикозните вени и да ги превърне в по-твърди буци. Важно е бромелаинът да се приема между храненията, за да разгради фибрина, а не белтъците, съдържащи се в храната.

Витамин C е задължителен при лечението на варикозни вени. Трябва да се знае, че в по- високи дози (2000-3000 мг) той също укрепва стените на вените.

Дивият кестен и Бодливият залист са също две растения с изключително действие при разширените вени.

Дивият кестен е много добър венотоник. Т.е. подобрява способността на вените да се стягат и съкращават и съответно ги предпазва от възпаление. Може да се приема под формата на хранителна добавка (най-добре стандартизиран екстракт) или да се полза под формата на гел самостоятелно или в комбинация.

Бодливият залист също е важно  да се приема под формата на стандартизиран екстракт. Той предотвратява възпаленията на вените.

Много е важно още при първите симптоми да се предприемат необходимите мерки. Грижете се за здравето си и не подценявайте нито един симптом.

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts