Публикувано на

Ползите от фастинга

За някои хора идеята за фастинг, тоест само едно или две хранения на ден, звучи като крайна и прекалено ограничаваща хранителна тактика. Но истината е, че ежедневният ни график на хранене с обичайно три хранения на ден плюс междинни закуски не е непременно в съзвучие с естествения цикъл на тялото ни. Всъщност придържането към три хранения всеки ден може да причини метаболитна ригидност и така да доведе до възпаление, умора и хронични здравословни проблеми. Милиони години телата ни са функционирали най-добре с определени периоди на фастинг, тоест на въздържание от храна.

Със своя свеж нов подход към фастинга авторът на бестселъри и експерт по функционална медицина д-р Уил Коул ви дава възможност да поемете контрола над глада си и да правите периодично гладуване по интуитивен начин. Ще се свържете с инстинктивните си модели на хранене, ще подобрите здравето и функционалността си и ще станете по-осъзнати за това как и кога да ядете. „Интуитивен фастинг“ ще ви покаже как да постигнете метаболитна гъвкавост, след което ще можете да се доверявате на тялото си, че функционира с оптимален капацитет, независимо дали сте яли преди шест минути, или преди шест часа.

Ползите от фастинга

Ползите от фастинга далеч надхвърлят загубата на мазнини. Разбира се,  поддържането на здравословно тегло е решаваща част от дългосрочното здраве. Но какви още ползи за здравето можем да извлечем от периодичното гладуване, познато още и като фастинг.

В едно проучване, проведено от изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго, 23-ма затлъстели доброволци спазвали диета с ограничен интервал за хранене в продължение на 12 седмици. Участниците приемали храна само между 10:00 и 18:00 часа, без никакви ограничения за вида или количеството храна, която консумирали. Резултатите показват, че в сравнение със съвпадащи контролни групи от предишно проучване, участниците консумирали по-малко калории като цяло и отслабнали. Всъщност проучването показва, че те приемали средно с 350 калории по-малко всеки ден – въпреки че от тях не се изисквало да броят калории или да се тревожат колко ядат. Както казва един от изследователите в проучването, „има варианти за отслабване, които не включват броенето на калории или изключването на определени храни“.

Ефектът на фастинга

Ефектът на фастинга върху външния вид надхвърля теглото само по себе си. Фастингът може да бъде от полза за установяване на по-здравословен състав на тялото и намаляване на мазнините, които са много по-важни фактори за вашето здраве, отколкото само индексът на телесна маса (ИТМ) или числото на кантара. Едно проучване, при което участниците били подложени на режим на хранене с ограничен във времето прием на храна, показва повишено окисление на мазнините и загуба на тегло, отчасти благодарение на понижаването на грелина (нашия хормон на глада) и намаленото усещане за глад.

Фастингът води и до драстично повишаване на човешкия хормон на растежа, или HGH. HGH е метаболитен протеин, който е добре известен с това, че допринася за здравословния състав на тялото, главно чрез увеличаване на мускулната маса и подпомагане на загубата на мазнини. Едно проучване на медицинския център Intermountain Medical Center в Юта дори показва, че по време на 24-часов период на фастинг нивата на HGH се увеличават естествено със средно 1300% при жените и средно с почти 2000% при мъжете.

Фастингът в сравнение с диетите

За разлика от хроничното ограничаване на калорийния прием, което може да доведе до разграждане както на мазнините, така и на мускулите, периодичното гладуване доказано ви помага да запазите мускулите си, докато изгаряте мазнини. Например от едно обзорно проучване се вижда, че когато участниците на диета с периодично гладуване отслабват, 90% от тази загуба на тегло е под формата на стопени мазнини, в сравнение със само 75% загуба на мазнини при диета с ограничен калориен прием. Това означава, че диетата с периодично гладуване е по-ефективна за запазване на чистата мускулна маса.

Фастингът може също да бъде от помощ за справяне с най-опасния вид мазнини, наречен висцерална мастна тъкан, която се натрупва в коремната област около вашите органи. Висцералните мазнини са особено вредни, защото е трудно да се намалят и ви излагат на много по-висок риск от диабет от втори тип, сърдечносъдови заболявания и дори някои видове рак. Изследователите не са сигурни защо точно фастингът има толкова добро насочено действие в елиминирането на коремните мазнини, но вероятно това има общо с възпалението. Това, което знаем, е, че висцералните мастни клетки произвеждат повече възпалителни маркери от обикновените мазнини и че с течение на времето тези маркери може да стимулират хронично възпаление и да увеличат риска от заболяване на човек. Периодичното гладуване се фокусира върху намаляването на хроничното възпаление.

Метаболитни предимства на периодичното гладуване

Кетозата, хормезисът, автофагията, борбата с хроничното възпаление и отслабването са петте основни предимства на периодичното гладуване. Може да не успеете да видите ползите от всичките пет с очите си, но бъдете сигурни, че ако правите фастинг, те се случват зад кулисите и това води до конкретни подобрения във функционирането на тялото и мозъка ви. И което е още по-важно, те работят усилено, за да доведат до измерими подобрения в начина, по който се чувствате – в енергийното ви ниво, когнитивните процеси, нивото на болка, външния вид, настроението и дори статуса на вашите заболявания.

Основните принципи на интуитивния фастинг, както и цялостна програма, плюс множество вкусни рецепти ще откриете в книгата на д-р Уил Коул „Интуитивен фастинг“.

Ако на страниците на тази книга изобщо има нещо, което може да ви затрудни, това е изискването на Уил да сте готови да слушате себе си, собственото си тяло и своята интуиция. Макар че това може да изглежда просто, обикновено не е лесно, поне не и в началото. Но с гласа на Уил, който ще ви насочва как да пренастроите себе си, и с новооткритото разбиране за това, което тялото ви желае и как можете да откликнете на желанията му, мисията става възможна – и даже, бих казала, вълнуваща.

В „Интуитивен фастинг“ ще намерите най-доброто от Уил: това, което той знае за храната и храненето и за оптималните начини за подхранване на тялото и подпомагане на оздравителните му функции. Книгата е пълна с информация за това, което Уил е научил за намаляване на възпалението, връщане на баланса, презареждане на метаболизма и възстановяване на здравето на червата. Да, книгата включва резултати от научни изследвания, но също така разкрива някои изненадващи констатации относно фастинга, до които Уил е достигнал, като просто е изслушвал своите пациенти. А той слуша внимателно своите пациенти и се учи от тях.

ИНТУИТИВЕН ФАСТИНГ

Най-ефективното и достъпно написано ръководство за периодично гладуване.

Пълна програма, насочена към справянето с метаболитната ригидност, хроничното възпаление, проблемите с  червата, хроничния стрес и инсулиновата резистентност. Замислена е така, че да коригира всички тези състояния едновременно!

След 4-седмичният гъвкав план за фастинг ще придобиете метаболитна гъвкавост, най-накрая ще можете да успокоите раздразнителността и нервността, ще се разделите с пристъпите на ненаситно желание за храна, ще регулирате хормоналния дисбаланс и възпалението. За да чуете от какво действително се нуждае тялото ви.

В тази книга ще намерите балансирани протоколи за периодично гладуване и план за поддръжка в съчетание с режим на хранене, изобилстващ от вкусни храни с висока хранителна плътност. Могат да се адаптират и прилагат спрямо всеки индивидуален начин на живот. Прочетете безплатно откъс от книгара “Интуитивен фастинг” или поръчайте вашата от тук.