Публикувано на

Полезно при косопад

Безброй са причините, които водят до косопад. Като се започне от редица заболявания, стрес, диети, бременност, генетична предразположеност, липса на витамини, хормонални проблеми и т.н. И двата пола са застрашени, а ако
не се вземат необходимите мерки, последиците са доста неприятни.

Нездравословното хранене също може да е предпоставка за косопад. Защо?

Защото, както ние имаме нужда от достатъчно витамини и минерали, за да сме здрави, така и косата ни се нуждае от градивни елементи, за да изглежда добре.

Витамините, които са най-необходими и важни за косата са: витамините от групата Б, витамин Ц, витамин Д3, витамин Е  и витамин H или биотин.

Освен тези витамините, при косопад, трябва да се увеличи приемът на цинк, желязо и някои аминокиселини, много важни за растежа на косата. Такива са например лизин и цистеин. Най-добре е да увеличите приема на бобови продукти, плодове и белтъци. Яйцата не бива да се пренебрегват и поне няколко пъти седмично да присъстват в менюто. Може да си набавим и повечето от изброените вещества и когато приемаме подходяща хранителна добавка. Но не трябва да подценяваме храненето, за да не страда нашата коса.

Богати на цинк са бирената мая, в която се съдържат още редица полезни съставки. А соята, пшеничният зародиш и спанакът са богати на витамин Е. Не трябва да забравяме, че витамин Е е антиоксидант и именно той забавя процесите на стареене в организма. При косопад препоръчителни дози на витамин Ц са 500-1000 мг.

Не е достатъчно само на шампоанът, който използваме да пише: помага при косопад. Изискват се специални грижи за коса, която започва да пада.

По отношение на външното третиране е хубаво да се използват четки от естествен косъм. Те са най-доброто решение при косопад.

Освен шампоани е хубаво да се използват специални ампули, които се втриват в косата и стимулират растежа и маски за коса, съдържащи съставки с доказано действие при косопад. Хубаво е да изберете продукти, които сте сигурни, че не са менте, а медицинска козметика. Редица билки помагат при косопад и можете да се насочите към продукт, съдържащ някои от тях или комбинация.

Копривата, мащерката, алоето, живовлякът и репеят са например едни от най-често използваните и ефективни билки при косопад.  Шампоаните и дори водата с хинин, които може да намерите на достъпни цени, са много полезни за косата и стимулират растежа. Екстракт от хинин и витамини от групата Б са също един разумен избор при избор на шампоан против косопад.

Корените от коприва можете да си приготвите вкъщи съвсем лесно. Една супена лъжица се залива с 400 мл кипяща вода. След 30 мин. се прецежда извлекът през марля. След като се охлади може да нанесете в корените на косата. Престоява се около 2 часа, след което изплаквате косата. Тази процедура може да извършвате и всеки ден. Да не говорим, че корените от коприва ще ви помогнат и в случай, че имате пърхут.

А вие кой начин избрахте?

 

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts