Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Полезно при косопад

Безброй са причините, които водят до косопад. Като се започне от редица заболявания, стрес, диети, бременност, генетична предразположеност, липса на витамини, хормонални проблеми и т.н. И двата пола са застрашени, а ако
не се вземат необходимите мерки, последиците са доста неприятни.

Нездравословното хранене също може да е предпоставка за косопад. Защо?

Защото, както ние имаме нужда от достатъчно витамини и минерали, за да сме здрави, така и косата ни се нуждае от градивни елементи, за да изглежда добре.

Витамините, които са най-необходими и важни за косата са: витамините от групата Б, витамин Ц, витамин Д3, витамин Е  и витамин H или биотин.

Освен тези витамините, при косопад, трябва да се увеличи приемът на цинк, желязо и някои аминокиселини, много важни за растежа на косата. Такива са например лизин и цистеин. Най-добре е да увеличите приема на бобови продукти, плодове и белтъци. Яйцата не бива да се пренебрегват и поне няколко пъти седмично да присъстват в менюто. Може да си набавим и повечето от изброените вещества и когато приемаме подходяща хранителна добавка. Но не трябва да подценяваме храненето, за да не страда нашата коса.

Богати на цинк са бирената мая, в която се съдържат още редица полезни съставки. А соята, пшеничният зародиш и спанакът са богати на витамин Е. Не трябва да забравяме, че витамин Е е антиоксидант и именно той забавя процесите на стареене в организма. При косопад препоръчителни дози на витамин Ц са 500-1000 мг.

Не е достатъчно само на шампоанът, който използваме да пише: помага при косопад. Изискват се специални грижи за коса, която започва да пада.

По отношение на външното третиране е хубаво да се използват четки от естествен косъм. Те са най-доброто решение при косопад.

Освен шампоани е хубаво да се използват специални ампули, които се втриват в косата и стимулират растежа и маски за коса, съдържащи съставки с доказано действие при косопад. Хубаво е да изберете продукти, които сте сигурни, че не са менте, а медицинска козметика. Редица билки помагат при косопад и можете да се насочите към продукт, съдържащ някои от тях или комбинация.

Копривата, мащерката, алоето, живовлякът и репеят са например едни от най-често използваните и ефективни билки при косопад.  Шампоаните и дори водата с хинин, които може да намерите на достъпни цени, са много полезни за косата и стимулират растежа. Екстракт от хинин и витамини от групата Б са също един разумен избор при избор на шампоан против косопад.

Корените от коприва можете да си приготвите вкъщи съвсем лесно. Една супена лъжица се залива с 400 мл кипяща вода. След 30 мин. се прецежда извлекът през марля. След като се охлади може да нанесете в корените на косата. Престоява се около 2 часа, след което изплаквате косата. Тази процедура може да извършвате и всеки ден. Да не говорим, че корените от коприва ще ви помогнат и в случай, че имате пърхут.

А вие кой начин избрахте?

 

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е ко-създател и автор във “Forumzdrave.bg”.

154 posts