Публикувано на

Полезни съвети при запек

Констипацията е все по-често срещано състояние в съвременния забързан свят. От проблем, на който не се обръща особено внимания, запекът често може да хронифицира и да доведе до редица усложнения като например чревна обструкция, фисури, хемороиди и синдром на раздразненото черво.

Много рядко тя е първична, по често се появява в резултат на друго заболяване, например ендокринно. Терапията с някои лекарства, каквито са антиацидните, антидепресанти, железни и калциеви соли и дори хронична злоупотреба с лаксативи, може да доведе до т.нар. лекарство-индуцирана констипация. Интересна е теорията, че много хора, страдащи от мигрена имат запек. Смята се, че редовната перисталтика намалява главоболието.

Факторите, водещи до констипация са нездравословното хранене, дехидратацията и не на последно място стресът. При млади жени  все по-често се наблюдава запек, подуване и болка поради горепосочените стресови за организма фактори.

Важно, за да се справим с тези неприятни симптоми, е да променим храненето, да пием повече вода, да се движим. Богатата на фибри храна е за предпочитане при нередовен стомах, т.к. фибрите стимулират чревната моторика и помагат на организма да се пречисти от натрупаните токсини. Задължително е да се увеличи приема на течности и плодове. По 3-4 порции дневно плодове осигурява необходимите полезни съставки. Небелените ябълки, сливи, киви, банани и круши  са за предпочитане. Приемът на една ябълка преди всяко хранене стимулира храносмилането и намалява натрупването на мазнини. От ядките слънчогледовото и тиквеното семе могат да бъдат включени в диетата. Овесените ядки или триците са с доказан ефект.

Пробиотиците също са важни за нормално функциониране на чревната флора. Ацидофилус и Бифидус спомагат за превръщането на захарта в млечна киселина. По този начин в тънките черва се създава среда, която е киселинна, и така се намалява риска от бактериални инфекции, съпроводени с подуване, газове и запек. Пробиотиците ни предпазват от дисбактериоза при лечение с антибиотици и стимулират имунната система.

Растението Плантаго псилиум съдържа слузни вещества в семенните си обвивки. Те предизвикват омекотяване на фекалната маса, стимулират перисталтиката и облекчават симптомите при леки форми на констипация и е особено подходящ при бременни. Предлага се под формата най-често на прах  (Псилиум хуск) или таблетки. Подобен ефект имат пектинът и лененото семе.

 

Автор: магистър-фармацевт Мария Качамова

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts