Публикувано на

Папая – ангелски плод

Когато в края на 15-ти век Христофор Колумб, откривайки американския континент, опитал папаята, я нарекъл „плод на ангелите“. Вероятно това определение дошло от великолепния вкус, напомнящ едновременно праскова и пъпеш.

Папаята е изключително богата на витамини (А, В, С, D, Е), минерали (калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий) и фитоестрогени. Латексът, който съдържа неузрялата папая, съдържа ензимите папаин и химопапаин. Папаята е богата и на небезизвестния ни ликопен, за когото се смята, че е един от най-силните антиоксиданти в борбата и превенцията на раковите заболявания. Редовната употреба на папая понижава наполовина риска от сърдечни заболявания и диабет и съществено подобрява бактериалната флора в червата. Папаята влияе позитивно като облекчава лигавицата на стомаха. Това става благодарение на високото си съдържание на папаин, което прави храносмилането по-лесно. Плодът папая се счита, че е полезен за предотвратяване на ставни заболявания или за тези, които използват ацетилсалицилова киселина като превантивна мярка за болести на кръвоносната система.

Неузрелите плодове папая съдържат много повече от активния ензим папаин, отколкото зрелите, и именно поради тази причина сокът от папая е особено ценен при лечение на язва и чревни разтройства.

Японски учени са открили още, че папаята е богата на антиоксиданти, които пък от своя страна също се грижат за здравината на кожата и лигавиците. Проучвания показват, че папаинът помага за по-лесното зарастване на рани и заличаването на белези. Вкусният плод съдържа и голямо количество витамин С. Количеството му тук е дори по-голямо отколкото в портокалите. Известен факт е, че витаминът помага за възстановяване еластичността на кожата и стимулира производството на колаген.

Затова хапвайте си папая за здраве и красота!

Автор: Анжела Иванова. За повече информация : http://angelliha.info/.