Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

От къде да си набавим витамин D

Витамин D (Cholecalciferole) е важен, за да запазим нашите кости здрави. Човешкият организъм нормално синтезира витамин D благодарение на слънчевата светлина. Всеки човек се нуждае от витамин D, който участва в обмяната на калция и фосфора. Последните са необходими за изграждане на здрава костна система.

Дефицитът на витамин D води до намаляване на костната плътност, което може да доведе до деформацията на костите. При децата липсата на витамин D води до рахит. При възрастни дефицитът на витамин D води до по-лесно чупливи кости, болки в мускулите или т.н. остеомалация (нарушава се минерализацията на костта- намалява неорганичната съставка на костта при запазена органична).

Как да си набавим  витамин D?

Един от начините е от слънчевата светлина. Нормално при престой на слънчевата светлина тялото синтезира витамин D.

Храна, богата на витамин D: рибеното масло (скумрия, сьомга, сардини), жълтък, месо, сок от портокал, соя и др.

Колко време  трябва да прекараме на  слънце, за да набавим необходимото количество витамин

D?

Това е строго индивидуално и зависи от няколко фактора, които са: тип на кожата (колко тъмна е кожата ни и колко бързо потъмняваме) и продължителността на слънцегреенето през деня. Най-много витамин D кожата синтезира през месеците от април до октомври. Учените доказват,че най- ефективният период за продукция на витамин D е в интервала от 11 -15 часа. Необходимото количество витамин D тялото синтезира само, когато се изложи за не повече от 10 минути на слънчева светлина. За този период кожата не може да изгори или потъмнее. Колкото по-голяма част от тялото ни е изложена на слънчева светлина, толкова повече витамин D ще набави тялото ни. Хората с по-тъмна кожа трябва да прекарат повече време на слънце, за да синтезират повече от витамин D. В Англия, например, хората не могат да набавят необходимото количество витамин D от зимната слънчева светлина (периодът от ноември до март), тъй като слънчевата светлина в този период няма достатъчно UVB-лъчение. През тези месеци може да си го набавим от различни хранителни добавки или храни.

Кои хора са изложени на риск от дефицит на витамин D ?

Някои хора са изложени на риск от дефицит на витамин D, затова Министерството на Здравеопазването съветва тези хора да си набаят витамин D под формата на хранителни добавки. Хората с висок риск за развитие на авитаминоза са:

  • всички бременни и кърмещи жени
  • бебета и деца от 6 месеца до 5 години трябва да приемат витамин D
  • възрастни над 65 години
  • хора, които не се излагат на слънце
  • хора с по-тъмна кожа като афроамериканци и азиатци

Препоръчителни дози витамин D:

  • Препоръчителна доза за деца: 200-600 IU на ден.
  • Препоръчителна доза за възрастни: 200-1000 IU на ден.
  • Препоръчителна доза за спортуващи: 1000-5000 IU на ден.
  • Препоръчителна доза при тежка форма на остеопороза: 5000-10000 IU на ден.

Учените съветват когато се излагате на слънце да не го правете за повече от 10 минути, а през останалото време не забравяйте да използвате слънцезащитни кремове, за да запазите кожата си здрава и красива за по-дълго.