Публикувано на

Няколко важни стъпки за по-бели зъби и грееща усмивка

Кой от нас не иска да има бели и здрави зъби?

Но това до голяма степен зависи и от нас самите – от храната, с която се храним, напитките, които консумираме, устната ни хигиена, вредните навици, които могат да влошат състоянието на зъбите ни и разбира се, прегледа при стоматолог.  Ето и няколко ценни съвета, които са от особено значение за по-красивата ни усмивка:

1. Яжте повече ябълки, ягоди, целина и моркови.

Ако искате да подобрите цвета и яркостта на зъбите си, започнете от храната. Някои плодове и зеленчуци повишават количеството на слюнка и действат като естествени избелващи агенти. Например ягодите съдържат специален ензим, който действа директно като ”белина за зъбите”. Броколите са богати на минерали,  формиращи филм върху зъбите, който ги защитава от потъмняване. Други полезни за здравето и зъбите храни са ябълки, моркови и целина.

2. Някои напитки оцветяват зъбите, а могат да причинят и по-сериозни щети.

Кафе, кола, вино са любими напитки на повечето от нас, но те са отговорни за оцветяването на зъбите ни. Това важи и за някои плодове, като например боровинки, къпини или череши. Ако искате да подобрите цвета на зъбите си, трябва да ограничите консумацията на посочените напитки и плодове. Друг възможен вариант, който предотвратява отлагането на петна, е изплакването на зъбите с вода до 3 минути след хранене.

Ако си мислите, че червеното вино е един от най-големите врагове на зъбите, не сте познали. Бялото вино може да увреди емайла на зъбите и да предизвика дори по-сериозни щети, отколкото червеното, което ги оцветява. След всяка глътка вино е полезно  за няколко секунди да жабурите с вода.

3. Спрете цигарите.

Никотинът не само, че уврежда зъбите ни, но натрупаните тъмни никотинови петна се премахват изключително трудно, защото проникват в емайла.

4. За да имате по-бели зъби спазвайте добра хигиена на устната кухина.

Измивайте зъбите поне по 2 пъти на ден за 2 минути. Най-добре е това да става и след всяко хранене. Сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца. Може и по-рано, ако е необходимо. За по-ефективно почистване използвайте конец за зъби поне веднъж на ден. Възможно е да опитате и избелващи ленти, но само веднъж месечно.

5. Пасти, гелове, писалки или други системи за избелване могат да ви помогнат за по-бели зъби в домашни условия. 

6. Избелване от стоматолог. 

 Този вид избелване е химичен процес, който се осъществява най-често помощта на пероксидни йони и/или топлина, а същи и с фотополимерна лампа със специален накрайник. Процедурата е с продължителност около половин час и не е болезнена. Не е препоръчително химическото избелване да се осъществява твърде често. Освен това около седмица след избелването зъбите са особено чувствителни и трябва да избягвате кафе, кола, твърде топлите или твърде студените храни и напитки.

7. Използвайте антибактериална вода за уста. Тя не само ще ви предпази от натрупване на плака, но и ще освежи дъха ви и ще ви помогне за по-добрата грижа на устната кухина.

8. Редовно посещавайте вашия стоматолог. Дори да нямате оплаквания, редовните профилактични прегледи са особено важни, за да имаме по- здрави и по-бели зъби.

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts