Тази рецепта е адаптирана в постен вариант на традиционно малайско ястие, което е с богат сос, зеленчуци и морски дарове.
Съставки:
- 200 – 250 г нудли (оризови, от елда или други)
- 3 с.л. сусамено олио + 1 с.л. допълнително
- ½ глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 червена чушка, нарязана на ленти
- 200 г фасул (замразен)
- 1 с.л. тамари (японски соев сос без глутен)
- 1 с.л. къри на прах
- 2 с.л. печено кашу или фъстуци за гарнитура
Сос:
- 2 скилидки чесън на ситно
- 2 с.л. тамари
- ½ ч.л. кокосова захар
- 1/3 ч.л. лют пипер (по избор)
- Сок от 1 бр. лайм (~ 3 с.л.)
Пригответе нудли според инструкциите на опаковката, леко ал денете. Изцедете и оставете на страна.
През това време смесете съставките за соса в малка купа. След това опитайте и коригирайте при нужда. Трябва да се получи леко сладко и стипчиво и ако желаете малко люто.
В загрят голям тиган на средно висока температура сложете сусамово олио, лука и чушките. Запържете за 3-4 минути, като често бъркате, докато лукът омекне и стане полупрозрачен.
Добавете фасула, тамари или соев сос и къри на прах и разбъркайте за още 2-3 минути.
Добавете 1 супена лъжица от соса, 1 с.л. допълнително сусамово олио и сварените нудли. Гответе за 2 – 3 минути, леко разбърквайки като внимавате да не разкъсате нудлите.
Сервирайте с ядките и допълнително сос. Към това ястие върви също и много лют сос!