Публикувано на

Най-важните храни за имунната ни система част 2

Продължаваме с най-важните храни за имунната ни система. А именно:

Чесън

Чесънът съдържа богата гама антиоксиданти и е изключително полезно средство в профилактиката и борбата с редица патогени, вируси, бактерии и гъбички. Той е особено активен при бактерията, която често причинява язва и дори рак на стомаха, а именно H. pilori. Редица изследвания доказват безспорното активиращо клетките на имунната система действие на чесъна. Той е безспорен имуностимулатор, но е особено важно да не се реже, а да се ,, намачква” или изстисква. Най-добре е да се консумира суров, за  да може малксимално да се запазят на безценните му свойства.

Спанак

Не случайно спанакът е част от списъка на суперхраните. Той е богат на важни за нашия организъм нутриенти и особено на фолиева киселина (фолат, витамин Б9). Именно благодарение на фолата, спанакът подпомага клетките ни да се делят и има способността да възстановява ДНК. Зеленолистният зеленчук изобилства от антиоксиданти, като например витамин C и А, желязо, витамини от група B, калий, фосфор, a също така е богат и на фибри. Храната на Попай също е добре да се хапва сурова, за да бъде малксимално полезна.

Риба

Сьомгата, херингата, скумрията са богати на омега-3 мастни киселини , които имат способността да редуцират възпалителноте процеси в тялото. И не само. Те повишават въздушния поток и защитават белите дробове от настинка и дихателни инфекции.

Кисело мляко

Пробиотиците или ,, живите бактерии”, които се намирт в киселото мляко, са особено важни за запазване на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт. Те ни пазят от болестотворни причинители, но само когато са в достатъчно количество. Учени от Виенски университет са доказали, че ако седем дни в седмицата си хапваме кисело мляко, това ще подсили имунната ни система, също толкова, колкото ако пием пробиотици всекидневно.

Броколи

Много лесни за откриване и на достъпна цена, броколите са също една страхотна храна, много полезна за здравето. В редица изследвания, проведени с мишки, е доказано, че химическо вещество, съдържащо се в броколите, предпазва организма от инфекции. Броколите са богати на антиоксиданти – витамин C, витамин А и глутатион. Прибавяйки към тях и нискомаслено сирене, ще имате цяла гама от витамини, само в една порция!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.