Публикувано на

Мазнини за отслабване

мазнини за отслабване

Ролята на черния дроб за правилния метаболизъм и детоксикация.

Черният дроб е вторият по големина орган в нашето тяло. Той е и основната пречиствателна станция на организма, която чрез множество ензимни реакции обезврежда редица вредни за нас вещества и токсини.

Всеки ден черният ни дроб е натоварен с филтрирането на кръвта, постъпваща от стомашно-чревния тракт. Други основни негови функции на черния дроб са:

 • участие в храносмилателните процеси ;
 • метаболизиране на лекаства, алкохол и всички отпадачни подукти, които постъпват в тялото;
 • Продуцира някои потеини и жлъчен сок, който спомага за нормалното разгаждане на мазнините и екскрецията на отпадни продукти.
 • Много важно е да се отбележи, че черният дроб е свързан с въглехидатната обмяна, кръвосъсиването, терморегулацията.

Мазнини за отслабване?

Причината е, че ненаситените мастни киселини ускоряват метаболизма и подобряват липидния профил на човек.Черният дроб е отговорен за разграждането на мазнините. Омега-3 имат положителен ефект върху този орган, подпомагайки неговата функция.

Мазнините са също толкова важен елемент за нашия организъм, колкото и въглехидратите/ и белтъчините. Тялото ни има особена нужда от есенциални мастни киселини, които могат да бъдат омега-3 и омега-6. Омега-3 мастните киселини са изключително важни за нашето тяло , защото те са есенциални – т.е.  невъзможно е самостоятелно да бъдат синтезирани. Важните функции и свойства, а и все повече намаляващите им количества в храната, която приемаме,  ги правят популярни в хранителните добавки за здраве и фитнес.

С помощта на приема на Омега-3 се наблюдава по-бързо изгаряне на мазнините, дори и в най-проблемните области, например талията. Омега-3  мастните киселини намаляват нивото на инсулин в кръвта, а това означава, че мазнините се превръщат в енергия, не се отлагат.

Как да си набавим Омега 3?

От храната:

 • Сьомга – 2.1 гр. на 100 гр, Миди – 1.1 гр, Калкан 0.6 гр;
 • Полумазните риби: риба тон, пъстърва, сьомга, сардини.

Препоръки: два пъти седмично да се ядат морски   продукти или да се приема ежедневно рибено масло.

 • Яйца.

Към стабилната доза омега-3 получаваме и още витамини, антиоксиданти и протеини, плюс холин, който се бори с мастните натрупвания. Само от 1 яйце може да си набавите около 225 мг от безценните мазнини.

 • Тиква

Една порция тиква (около 200 г) е един добър източник на омега 3 ненаситени мастни киселини;

 • Орехи – 2500 мг за ¼ ч.ч.

С най-високо съдържание на омега-3 от всички останали ядки или семена, орехите са абсолютните  рекордьори и изключително популярна добавка за почти всяко ястие, печиво или салата. Те са богати и на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото, регулират кръвното налягане и намаляват възпалителните процеси вследствие на стрес и нездравословен начин на живот.

 • Конопено семе

В допълнение към протеините, магнезия, желязото и цинка,  семената от коноп съдържат и завидно количество  омега-3. 30 грама конопено семе съдържа приблизително 6000 mg ALA.

ALA или алфа-линолнова киселина е най-разпространената омега-3 мастна киселина.  ALA се среща най-вече в растителните храни и трябва да бъде преобразувана в EPA или DHA, преди тя да бъде използвана от човешкото тяло.

Под формата на хранителна добавка:

омега 3

Масло от Крил:

 • Естествена формула, в която омега-3 мастните киселини са в същия вид, в който са и в клетките на човешкия организъм;
 • По-добра усвояемост заради фосфолипидната структура;
 • Десетки пъти по-мощно действие от рибеното масло;
 • Антиоксидантно действие (Астаксантин);
 • Натурален противовъзпалителен агент;
 • Подпомага нормалната функция на сърцето и мозъка.

Може да изберете продукт, който съдържа висока доза масло от Крил в комбинация от антиоксиданти, като например витамин Ц, витамин Е и Селен.

Надявам се статията ми да ви е била полезна и да ви е харесала. Бъдете здрави!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts