Публикувано на

Лутеинът-спасение за нашето зрение

Лутеинът е особено важен каротиноид  (органичен пигмент, определящ оцветяването на растенията). Най-огромно значение имат неговата антиоксидантна активност и благоприятният му ефект при редица очни заболявания и аномалии.

Къде се съдържа?

Най-богати на лутеин са листните зелени зеленчуци като например спанак, броколи, мокрови, царевица, копър.

В човешкото око лутеинът може да бъде открит в т.нар. макула. Това е малък участък от ретината, който е основен, за да виждаме ясно света около нас. При дегенерация на макулата (обикновено в напреднала възраст) зрението значително се влошава. Редица изследвания са доказали полезните ефекти на лутеина при макулна дегенерация. Но той предпазва и от още едно много често срещано заболяване- катаракта. При тютюнопушене и при повишена консумация на алкохол нивата на лутеин в тялото намаляват. Също така трябва да се отбележи, че лутеинът е липофилен и при прием на лекарства за намаляване на холестерола, също е възможно концентрацията му да бъде понижена.

Лутеинът ни помага за абсорбирането на вредните UVB лъчи и за  обезвреждането на вредните свободни радикали. По последни данни именно антиоксидантната му активност ни предпазва от развитие на сърдечно-съдови и дори ракови заболявания.

Полезните ефекти на лутеинът са безспорни при късогледство, далекогледство и за подобряване на зрителната острота.

Комбинацията му с пигмента зеаксантин е удачна при сухота в очите и за подобряване на зрителната острота при млади и по-възрастни.

Лутеинът се предлага и под формата на хранителни добавки на различни фирми. Обикновено дозата му е между 6 и 30 мг. Освен със зеаксантин, за постигане на оптимален ефект е добре също така да приемате и повече витамин А, Е и C.

Екстрактът от черна боровинка е още една добра алтернатива за добро зрение. В нея се съдържат флавоноиди и витамин А, които са изключително важни за подобряване на адаптивната способност на окото. Друго особено важно свойство на екстрактът е укрепването на капилярите и подобряване циркулацията в окото . По този начин рискът от образувене на тромби намалява.

Напоследък се смята, антоцианидините (също пигменти) в черната боровинка увеличават полезните ефекти на лутеина и комбинацията води до оптимални резултати.

Така с избор на правилната диета или хранителна добавка може да подобрите и предпазите зрението си, защото именно очите са прозорецът към света.

 

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

167 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.