Публикувано на

Лунна диета – детоксикация и отслабване

лунна диета

Какво представлява лунната диета?

Луната преминава през четири редуващи се  фази: новолуние (когато тя не е видима в небето), първа четвърт (около 6 дни след младата луна), пълнолуние (когато луната е пълна и наподобява един цял кръг) и последна четвърт. Редица теории подкрепят теорията, че както луната влияе на нашето поведение, сън и ритъм на живот, така може да повлияе благоприятно за редукция на теглото, пречистване на тялото и цялостна детоксикация на организма.

Лунната диета се нарича ,, лунна”, защото се спазва в тясна връзка с фазите на луната : пълнолуние, новолуние и т.н. Основната идея на този режим за пречистване и детоксикация е, че диетата е 24 часа в определени дни от месеца. Най-често се прилага при пълнолуние и в този ден е прието да се приемат само големи количества течности, чайове, и прясно изцедени плодове и зеленчуци. Наричат тази диета още ,,течна” диета. Възможно е да се добави мед към водата или чая , но основната концепция е да не се приема храна по време на пълната лунна фаза. По време на диетата, за да е максимално ефективна, не се позволява прием на алкохол, мляко, кафе и особено захар.

Този ,, лунен” метод на пречистване дава най-добри резултати, ако диетата се спазва стриктно по 1 ден в седмицата, който е съобразен с навлизането на луната в една от четирите си фази. Мнението на повечето хора, които спазват често лунната диета е, че свалят между 1 и 3 килограма за един месец. А най-важното в случая е, че тези килограми се запазват. Разбира се, всичко е строго индивидуално и зависи от физическата активност и балансираното хранене на спазващите диетата и през останалите дни от месеца.

Koга е най-подходящо време да се гладува?

Като цяло най-важното в лунната диета е да правим пречистването, когато луната достигне своята пълна фаза, т.е по време на пълнолунието. Тогава е важно да се пречистим от всичко излишно – килограми, натрупани излишни токсини и течности. Много е важно и, когато луната нараства, да се ограничаваме повече  – т.е. по време на нарастващата й фаза също да сме внимателни с това колко и как се храним.

Кога можем да си хапваме повече?

Когато луната намалява е приемливо да си хапваме и по-вредни, но пък любими наши храни. Това са фазите след пълнолунието – намаляваща луна. Т.е. това е времето, когато можем по-спокойно да ,, добавяме” храна в режима си.

Най-общо казано когато Луната расте, консумирайте по-малко храна, а когато луната намалява, можете да си позволите и по-калорични храни, но отново бъдете внимателни и се стремете към калориен дефицит за редуциране на теглото.

Не забравяйте, че не бива да практикувате този тип диета, ако имате здравословни проблеми, по време на бременност и, ако имате ниско кръвно налягане, хормонални нарушения и др. Тогава задължително се обърнете към лекар.

Надявам се статията ми да ви е била полезна! За повече информация и други интересни публикации на здравна тематика може да се присъедините към нашата група във facebook – Здравословно хранене и билки – ForumZdrave.bg .

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts