Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Кокосово масло – супер храна за здраве и красота

кокосово масло

Какво представлява кокосовото масло и какво го прави толкова полезно?

Кокосовото масло е сред най-полезните мазнини, която освен за готвене, можем да използваме и в грижата за лицето, косата и тялото ни. Кокосовото масло се добива от ядката на кокосовите орехи и е особено популярно в тропическите райони, където е най-използвано всекидневно като мазнина за готвене. И това не е случайно.  Това масло е може би една от най-здравословните мазнини, защото представлява смес от мастни киселини, но основно къси и средни верижни мастни киселини, предимно лауринова киселина. Мастните киселини със средна дължина на веригата в кокосовото масло имат различен метаболизъм от дълговерижните. От храносмилателния тракт те постъпват дикетно в черния дроб, където се използват като бърз източник на енергия или се превръщат в така наречените кетонни тела. А за тези кетонни тела има данни за благоприятен ефект при болета на Алцхаймер и дори се твърди, че именно на тях се дължи увеличеното изгаряне на мазнини при консумация на безценното кокосово масло. Според някои проучвания кокосовото масло намалява апетита и съответно може да помогне за намаляване общия прием на калории, а оттам и да спомогне за намаляване на теглото.

Много важно е да отбележа, че присъствието на кокосово масло в кулинарията добива все по-голяма популярност и у нас, защото:

  • устойчиво е на термична обработка, което го прави подходящо за готвене и за пържене при висока температура;
  • разваля се много бавно, което улеснява неговото съхраняване;
  • в повечете случаи е без вкус и мирис, което го прави перфектно за готвене на най-различни рецепти;
  • не се окислява при печене и пържене за разлика от повечето мазнини, които са изградени от дълговерижни наситени мастни киселини;
  • може да го добавяме към кафе, шейк, смути или друга топла напитки;
  • дава много енергия и може дори да се добави към водата;
  • можем да го използваме за приготвяне на здравословни сладкиши и веган бонбони;
  • при жителите на тихоокеанските острови, които консумират кокосови орехи ежедневно е установена  много ниска честота на сърдечно-съдови заболявания.

Топ приложения на кокосовото масло в козметиката

 

кокосово масло

 

Освен в готвенето, можем да се възползваме от безценните свойства на кокосовото масло и в козметиката. Натуралното масло може да използвате по следните начини:

  • като балсам за устни – подхранва и има естествен слънцезащитен фактор (SPF 4);
  • лосион за тяло – особено полезен е при суха кожа;
  • за околоочен контур -подпомага хидратацията на тази зона, която е особено нежна и се нуждае от ежедневни грижи;
  • за коса – може да се нанася в краищата на косата или като добавка към шампоани;
  • за масаж – използва се от древността и може да се комбинира успешно и с други масла, например лавандулово;
  • натурално масло против стрии – ежедневната му употреба запазва кожата еластична и здрава.

Надявам се статията да ви е била полезна. Ще се радвам да споделите ваши рецепти с кокосово масло или други интересни приложения и в нашатаFacebook група: https://www.facebook.com/groups/416390555847756/


Aвтор :  Магистър-фармацевт Мария Качамакова

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

155 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.