Какво представлява кокосовото масло и какво го прави толкова полезно?
Кокосовото масло е сред най-полезните мазнини, която освен за готвене, можем да използваме и в грижата за лицето, косата и тялото ни. Кокосовото масло се добива от ядката на кокосовите орехи и е особено популярно в тропическите райони, където е най-използвано всекидневно като мазнина за готвене. И това не е случайно. Това масло е може би една от най-здравословните мазнини, защото представлява смес от мастни киселини, но основно къси и средни верижни мастни киселини, предимно лауринова киселина. Мастните киселини със средна дължина на веригата в кокосовото масло имат различен метаболизъм от дълговерижните. От храносмилателния тракт те постъпват дикетно в черния дроб, където се използват като бърз източник на енергия или се превръщат в така наречените кетонни тела. А за тези кетонни тела има данни за благоприятен ефект при болета на Алцхаймер и дори се твърди, че именно на тях се дължи увеличеното изгаряне на мазнини при консумация на безценното кокосово масло. Според някои проучвания кокосовото масло намалява апетита и съответно може да помогне за намаляване общия прием на калории, а оттам и да спомогне за намаляване на теглото.
Много важно е да отбележа, че присъствието на кокосово масло в кулинарията добива все по-голяма популярност и у нас, защото:
- устойчиво е на термична обработка, което го прави подходящо за готвене и за пържене при висока температура;
- разваля се много бавно, което улеснява неговото съхраняване;
- в повечете случаи е без вкус и мирис, което го прави перфектно за готвене на най-различни рецепти;
- не се окислява при печене и пържене за разлика от повечето мазнини, които са изградени от дълговерижни наситени мастни киселини;
- може да го добавяме към кафе, шейк, смути или друга топла напитки;
- дава много енергия и може дори да се добави към водата;
- можем да го използваме за приготвяне на здравословни сладкиши и веган бонбони;
- при жителите на тихоокеанските острови, които консумират кокосови орехи ежедневно е установена много ниска честота на сърдечно-съдови заболявания.
Топ приложения на кокосовото масло в козметиката
Освен в готвенето, можем да се възползваме от безценните свойства на кокосовото масло и в козметиката. Натуралното масло може да използвате по следните начини:
- като балсам за устни – подхранва и има естествен слънцезащитен фактор (SPF 4);
- лосион за тяло – особено полезен е при суха кожа;
- за околоочен контур -подпомага хидратацията на тази зона, която е особено нежна и се нуждае от ежедневни грижи;
- за коса – може да се нанася в краищата на косата или като добавка към шампоани;
- за масаж – използва се от древността и може да се комбинира успешно и с други масла, например лавандулово;
- натурално масло против стрии – ежедневната му употреба запазва кожата еластична и здрава.
Надявам се статията да ви е била полезна. Ще се радвам да споделите ваши рецепти с кокосово масло или други интересни приложения и в нашатаFacebook група: https://www.facebook.com/groups/416390555847756/
Aвтор : Магистър-фармацевт Мария Качамакова