Публикувано на

Кой е най-добрият начин да отслабнем?

Да свалим някои и друг излишен килограм понякога не е трудно, но ако трябва да задържим теглото си – това често пъти е голямо изпитание за нас. А може би има план, който да следваме, за да успеем в битката срещу килограмите.

Когато хората са много гладни, те обикновено мислят с копнеж за любимите си ястия. Символи са на баба тестените изделия, пърженото пиле, което само онова малко ресторантче край пътя може да направи,  немски шоколадов кекс и т.н. Ние копнеем за храни, които са се запечатали в емоционалната ни памет – храни споделени с любимите хора, на места, на които сме били щастливи.

За да отслабнете и да запазите килограмите, по същество трябва да се промени отношението ви  към храната.

И най-бързите начини да отслабнете обикновено не са най-добрите начини. Можете да не ядете почти нищо, да взимате хапчета за отслабване и определено ще видите по-малки числа на кантара. Но хората не са създадени да живеят така за дълго. Когато тялото не приема нужното количество храна, започват да губи мазнини , но също започват да губи мускулна сила. След дългосрочна употреба, храносмилателната система всъщност може да забрави как да обработва хранителните вещества самостоятелно, и вече няма да може да разчитате на нея. В допълнение, много хапчета за отслабване са опасни и носят редица вреди на здравето след себе си.

Най-популярният начин да отслабнете вероятно е чрез различни диети . Да, вие ще свалите килограми ако се храните само със зеленчукови супи, например. Вярно е също и че най-вероятно ще изпитате метеоризъм (газове в червата), но ще постигнете резултата да бъдете по-слаби – най-малко, докато не се откажете от този метод , защото хората не са създадени да живеят само на зеленчукови супи или на кленов сироп с лют червен пипер или грейпфрут. Тези методи работят в краткосрочен план, но те са обречени на провал, защото  не взимат под внимание много човешка потребност като разнообразно хранене и зависят от система за разделяне на храни на добри и лоши . След като дадена храна е с етикет лошо, това я прави само по-съблазнителна.

Най-добрият начин да отслабнете е да се движате повече и да ядете по-малко. Но също така е вярно, че за да се постигне това и да бъде успешно, трябва да промените начина си на мислене.


Разберете как да отслабнете лесно и здравословно!  Заповядайте на Онлайн семинар на тема “Отслабване с билки и хранителни добавки”. За информация: https://www.vitanaturale.eu/events/

мастър клас отслабване с билки и хранителни добавки


Променете отношението си към храната.

Първата стъпка е промяна на начина, по който мислим за храната. Както някоя  прабаба може да каже : “Храни се, за да живееш, а не живей, за да ядеш. ” Храната може и трябва да бъде едно приятно преживяване, но тя е и основно гориво. Никой не би сложил грешния вид газ в колата си, защото не би искал да навреди на двигателя й. Отнасяйки се към тялото, най-малко както се отнасяме към нашите автомобили – в крайна сметка, нова кола може да се купи, но не  и ново човешко тяло.

Нашите тела работят най-добре при няколко малки хранения на ден. Никога не трябва да се чувствате толкова пълни сякаш ще се пръснете, или толкова гладни сякаш ще погълнете всичко, което видите. Вместо това, поддържайте постоянен поток от здравословни закуски.

И каква трябва да бъде храната? Отговорът е лесен – такава, която се грижи за здравето и лекува тялото – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и крехки меса. Вие не трябва да се отказвате от всичките си любими лакомства – може да откриете, че едно парче пица със зеленчуци ще задоволи вашия глад и ще се впише в ежедневния брой калории .

Най-добрата новина? Хората, които са мотивирани да преминат към здравословно хранене само с намаляване на теглото често откриват, че те обичат начина, по който ги кара да се чувстват – и затова те се придържат към него. Няма повече мудност и следобеден спад с временно решение чрез шоколадче.

Наистина ли сте гладни, или се опитвате да се справите с емоциите и разочарованието чрез храната? Ако се чувствате гладни, изпийте чаша вода или две. Много от нас бъркат чувството на глад и жажда, ако се чувствате много гладни, опитайте да намалите или дори премахнете чувството като просто изпиете по-голямо количество вода.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Статията е много правилна и решението за наднорменото тегло наистина е да спрем яденето за да подтиснем неприятна емоция или обратно, просто за да си създадем някакъв вид удоволствие.

  2. Статията е много правилна и решението за наднорменото тегло наистина е да спрем яденето за да подтиснем неприятна емоция или обратно, просто за да си създадем някакъв вид удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.