Публикувано на

Кои храни ни помагат при запек

кои храни помагат при запек

Запекът или констипацията е все по-често срещано състояние в съвременния забързан свят. От проблем, на който не се обръща особено внимания, запекът често може да хронифицира и да доведе до редица усложнения като например чревна обструкция, фисури, хемороиди и синдром на раздразненото черво.  Все повече млади жени се оплакват от констипация, подуване,  болки , дискомфорт и чувство за тежест след хранене. Тези симптоми се влошават, когато тялото се намира в условия на повишен стрес.  Затова от първостепенно значение е да се промени  храненето, да се приема повече вода, и, разбира се, да избягваме заседналия начин на живот. Не забравяйте, че недостатъчният прием на вода забавя метаболизма и е пагубен за храносмилателния процес.

Kaк да подобрим храносмилането?

Богатата на фибри храна е за предпочитане при нередовен стомах, т.к. фибрите стимулират чревната моторика и помагат на организма да се освободи от натрупаните токсини. Ябълките, овесени ядки, лещата и броколите са изключително богати на фибри и подпомагат метаболизма и детоксикацията. Приемът и на пробиотици е препоръчителен, когато се храним небалансирано и имаме оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт.

Пробиотиците също са важни за нормално функциониране на чревната флора. Ацидофилус и Бифидус спомагат за превръщането на захарта в млечна киселина. По този начин в тънките черва се създава среда, която е киселинна, и така се намалява риска от бактериални инфекции, съпроводени с подуване, газове и запек. Пробиотиците ни предпазват от дисбактериоза при лечение с антибиотици и стимулират имунната система. Има и други полезни храни, които е особено препоръчително да включим в менюто си при запек и затруднено храносмилане:

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини, които насърчават ситостта. Проучване, публикувано през ноември 2013 г. в Nutrition Journal, установило, че добавянето на половин авокадо на обяд може да помогне на хората с наднормено тегло да се чувстват по-доволни и да намали желанието допълнително хапване. Авокадото е известно и като противовъзпалителна храна, а понякога именно процесите на възпаление влошават метаболизма и затрудняват отслабването. Ако се опитвате да отслабнете, имайте предвид размерите на порциите. Една четвърт от авокадото има 80 калории и 8 грама мазнини.

Яйца

Яйцата не само са с ниско съдържание на калории, но тъй като са отличен източник на протеини и някои полезни мазнини, те предотвратяват глада. Те също така са добър източник на витамини от група В, за които е доказано, че засилват метаболизма.  Изследвания, публикувани в International Journal of Obesity, разглеждат възрастни с наднормено тегло и затлъстяване за период от осем седмици.  Двете групи частници преминали на диета, която намалява енергийния им прием с 1000 калории на ден. Едната от тези групи яде по две яйца поне пет дни в седмицата за закуска, а другата група консумира същото количество калории, но хапва гевреци. Консумиращите яйца загубили 65 процента повече телесно тегло, 16 процента повече телесни мазнини, и дори показали 61 процента по-голямо намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) .

Бразилски орех

Тези ядки са най-богатите източници на селен, минерал, който е от съществено значение за нормален метаболизъм и имунитет. Те също така съдържат протеини и здравословни мазнини, които ни помагат да се чувстваме по-сити. Селенът е особено важен за правилната функция на щитовидната жлеза,която регулира метаболизма и произвежда няколко жизненоважни хормона. Според Националните здравни институти , всеки бразилски орех осигурява от 68 до 91 микрограма (mcg) селен, което е дори повече от препоръчваните минимални 55 mcg на ден. Изследванията също така показват, че бразилските ядки могат да подобрят нивата на холестерола при здрави хора. Високите нива на ,,лошия”  холестерол са един от маркерите за метаболитен синдром.

Зеленолистни зеленчуци

Спанакът, зелето, копривата и други листни зелени зеленчуци могат да подобрят метаболизма благодарение на завидното съдържание на желязо в състава им. Желязото е основен минерал за метаболизма, растежа и развитието. Тези зеленчуци са източник на не-хем или неживотинско желязо.  Добре е да комбинирате спанака или зелето с други, богати на витамин C храни, за да увеличите усвояването от организма на този вид желязо. Повечето листни зеленчуци също осигуряват на тялото ни и магнезий, друг минерал, който също е важен за метаболизма и играе роля в над 300 основни процеси в нашето тяло.

Надявам се статията ми да Ви е била полезна. Споделяйте Вашите коментари и идеи в нашата фейсбук група https://www.facebook.com/groups/416390555847756/.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts