Публикувано на

Kои храни да избягвате ако имате високи триглицериди

Зеленчуци

В случай, че имате високи триглицериди трябва да подбирате зеленчуците, които включвате в менюто си. Особено вредни са всички зеленчуци с високо съдържание на нишесте като царевица, моркови, сладки картофи и грах. След метаболизиране в тялото излишното нишесте се превръща в триглицериди. Тези зеленчуци можете да замените с артишок, аспержи, броколи, домат, краставица, брюкселско зеле и други с ниско съдържание на нишесте.

Плодове

Без съмнение плодовете винаги трябва да бъдат включени в дневното меню с някои уточнения. За предпочитане е да подбирате плодове, с по-ниско съдържание на плодова захар и да ги приемате в умерени количества. Сушените плодове са още едно изкушение, към което трябва внимателно да подхождате. Например стафидите съдържат много повече захар за грам продукт, от който и да е пресен плод.

Алкохол

Всички знаем, че една чаша червено вино вечер е особено полезна, но се оказва, че редовната консумация на алкохол рязко повишава триглицеридите в кръвта. Причината за това са захарите, които нормално влизат в състава на различните видове алкохол – ликьори, бира, вино и други. Независимо от произхода на захарите, когато триглицеридите са високи, големите количества приета захар са пагубни за липидния метаболизъм.

Консервирана риба в масло

По възможност избирайте консервирана риба в собствен сос, вместо тази в масло. Така ще си спестите приема на излишното количество мазнина.

Кокос

Кокосът е модерен – кокосово мляко, кокосова вода, кокосови стърготини, кокосово масло. За съжаление той е богат на наситени мазнини и ще бъде добре ако не прекалявате с него и всичките производни на него хранителни продукти.

Нишестени храни

Обичате да похапвате често и по много паста, картофи, овесени ядки, хляб. Всички те са богати на нишесте, което в тялото бързо се превръща в триглицериди. Не е необходимо напълно да ги изключите от менюто си но трябва да се придържате към позволените количества: филийка хляб, 1/3 чаена чаша ориз или паста, половин чаена чаша картофи. Винаги за предпочитане са пълнозърнестите продукти.

Сладки напитки

Огромно количество захар може да дойде само от една чаша сладка напитка. Независимо дали пиете подсладен студен чай, сода, плодов сок, кафе със захар вие поемате риск да внесете повече от необходимите за тялото бързи въглехидрати. Когато се стремите да спазвате режим с нисък прием на захари, не забравяйте да включите и напитките към сметката. Ако не можете да се откажете от сладките напитки напълно, ги ограничете до една чаша на ден.

Мед и кленов сироп

Мислите, че медът и кленовия сироп за полезната безвредна алтернатива на бялата захар? Въпреки безспорно полезните си качества, те също покачват нивата на триглицеридите в кръвта в измерими граници.

Печено тесто

Когато триглицеридите са високи се налага да намалите приема на наситени мазнини. Най-често приеманите мазни тестени изделия са кроасани, банички, торти и други подобни. Ограничете ги.

Мазни меса

Не е необходимо да се отказвате от месото въобще, а да подбирате неговия вид и ограничите количеството. Докато нормализирате триглицеридите ограничете приема на месо до 3-4 пъти седмично. Не пържете, а при печене отделяйте мазните участъци преди приготвяне и намалете свинското месо. Отделяйте кожата на пилешкото месо, тъй като тя е особено мазна.

Олио и масло

Заменете олиото и кравето масло със зехтин, когато приготвяте ястия или овкусявате салати. Кравето масло и олиото съдържат много наситени мазнини, които се опитваме да избегнем, за да нормализираме липидния профил.

Не прибягвайте до крайности и лишения при изготвяне на дневния си хранителен режим. Подхождайте отговорно към собствения си липиден метаболизъм и ще избегнете по нататъшните усложнения.


Автор:

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Индивидуални консултации и програми: https://www.vitanaturale.eu

Е-mail: boyana@vitanaturale.eu

Тел. 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.