Публикувано на

Коензим Q10 – любимец на сърцето

Коензим Q10 е  мощен антиоксидант, синоним на енергия за сърцето и главен помощник при хипертония.

Научни изследвания са доказали,че при повечето хипертоници нивата на коензим Q10 са твърде ниски. А именно този коензим е в осовата на генериране на енергия във всяка

една клетка на нашето тяло. Той стимулира производството на АТФ, а това е от главно значение за съкращението на сърдечния мускул.

След прекаран инфаркт, част от клетките на миокарда са увредени. Тогава незасегнатата част от сърцето се претоварва, нуждае се от все повече енергия, за да функционира нормално. Работата на миокарда се затруднява и забавя и поради тази причина се появяват отоците по долните крайници при голяма част от болните, както и умората от най-малкото натоварване.

Коензим Q10 дава необходимата енергия на сърцето, подобрява еластичността на артериите и спира окисляването на LDL холестерола. Така предпазва от образуването на атеросклеротични изменения на артериите, които крият след себе си опасните последици, каквито са исхемичната болест на сърцето и инфаркт на миокарда.

По структура той е сходен с витамин Е и също като него има силно изразен антиоксидантен ефект. Коензим Q10 се съдържа във всяка клетка, но основно е застъпен в митохондриите, сърцето, черния дроб, далака, бъбреците.

С неговите незаменими качества той спомага за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и нормализира метаболизма на тялото, регулирайки преобразуването на енергия, приета чрез храната. Антиоксидантната му сила помага и на имунната ни система.

Дозите на Коензим Q10 варират от 30 до 200 мг дневно. За превенция на сърдечни заболявания се препоръчват между 30-180 мг дневно. Коензим Q10 е мастноразтворим и в съчетание с мастни киселини или под формата на желатинови капсули е най-удачният му прием за оптимално усвояване и максимална ефективност на нутриента.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Поне 3 месеца, макар че може да се приема и по-продължително време, особено при по-възрастни. С течение на възрастта количеството му в тялото намалява.

  2. Поне 3 месеца, макар че може да се приема и по-продължително време, особено при по-възрастни. С течение на възрастта количеството му в тялото намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.