Много съм щастлива да Ви представя моята интерпретация на Кестеновата торта, която е изключително здравословна, вкусна и радваща всички сетива.
Необходими продукти:
За основата :
- 2ч.ч. орехи, настъргани на много ситно
- малко паста от фурми
- 2-3 с.л. кокосово олио (течно)
За крема:
- 500гр кестени
- 1/3 ч.ч. сироп от Якон
- 1/2ч.ч. кокосово олио
- ванилия.
- замразена арония
За топа:
- 100гр течно кокосово олио
- 60 гр. какао
- 60 гр. кленов сироп
Всички съставки за блата се смесват (може и блендер да се използва). Слага се на дъното на тавичка и се поставя в хладилника, докато приготвим крема. Всички съставки на блата се смилат отново в блендер, трябва да е достатъчно мощен, трудно става с кестените. Слагаме крема върху основата и поставяме тортата във фризера за няколко часа. Междувременно приготвяме топинга и го нанасяме отгоре. След като е стеглана торатта за няколко часа във фризера, я преместваме в хладилника.
Как приготвих топинга: 100гр течно кокосово олио 60 гр. какао 60 гр. кленов сироп 2 с.л. пудра от Саша инчи, наскоро гледах Мастършеф и ми стана интересно – от всички ядки единствено не познавах тази вид ядка, не бях и чувала, доста полезна с омега 3,6 и 9, вит.Е, супер храна за мозъка и сърдечно съдовата система, дори за отслабване.
Как направих украсата?
За украса използвах ” кестени” – ( мус с кашу и какао, като след това потопих в черен шоколад), имам си и шоколадови дарове от природата, листенца от бял и черен шоколад , арония и … виждате ли ги онези малките кафяви топченца? Това е малка препратка към молекулярната кухня – перли или “хайвер” от сироп от якон. Практически може от всяка течност да се направят,обичам и перли от балсамова редукция на салата с домати .
Има доста клипчета в Интернет пространство – използва се агар агар ( или желатин), който трябва да поври с течността 2-3 мин(с желатин не трябва да завира течността- стопява се за 10 секунди в микровълнова набъбналия желатин във вода и после се добавя към течността). След това с капкомер се капят капчици в чаша с изстудено предварително олио, накрая се прецеждат от олиото и се измиват под течаща вода.
Защо аронията е толкова полезна?
Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които в най-висока степен се съдържат именно в нейния състав, в сравнение с други горски плодове. Освен тях, в съдържанието ще откриете още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Това не е всичко – рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни на полезни вещества растения.
Да ви е сладко!
А за повече интересни и полезни рецепти може да ме намерите и в инстаграм : https://www.instagram.com/Evgeniya Tabakova-Nedeva/