Публикувано на

Кестенова торта с арония – рецепта

кестенова торта

Много съм щастлива да Ви представя моята интерпретация на Кестеновата торта, която е изключително здравословна, вкусна и радваща всички сетива.

Необходими продукти:

За основата :

  • 2ч.ч. орехи, настъргани на много ситно
  • малко паста от фурми
  • 2-3 с.л. кокосово олио (течно)

За крема:

  • 500гр кестени
  • 1/3 ч.ч. сироп от Якон
  • 1/2ч.ч. кокосово олио
  • ванилия.
  • замразена арония

За топа:

  • 100гр течно кокосово олио
  • 60 гр. какао
  • 60 гр. кленов сироп

Всички съставки за блата се смесват (може и блендер да се използва). Слага се на дъното на тавичка и се поставя в хладилника, докато приготвим крема. Всички съставки на блата се смилат отново в блендер, трябва да е достатъчно мощен, трудно става с кестените. Слагаме крема върху основата и поставяме тортата във фризера за няколко часа. Междувременно приготвяме топинга и го нанасяме отгоре. След като е стеглана торатта за няколко часа във фризера, я преместваме в хладилника.

Как приготвих топинга: 100гр течно кокосово олио 60 гр. какао 60 гр. кленов сироп 2 с.л. пудра от Саша инчи, наскоро гледах Мастършеф и ми стана интересно – от всички ядки единствено не познавах тази вид ядка, не бях и чувала, доста полезна с омега 3,6 и 9, вит.Е, супер храна за мозъка и сърдечно съдовата система, дори за отслабване.

 

Как направих украсата?

За украса използвах ” кестени” – ( мус с кашу и какао, като след това потопих в черен шоколад), имам си и шоколадови дарове от природата, листенца от бял и черен шоколад , арония и … виждате ли ги онези малките кафяви топченца? Това е малка препратка към молекулярната кухня  – перли или “хайвер” от сироп от якон. Практически може от всяка течност да се направят,обичам и перли от балсамова редукция на салата с домати .

Има доста клипчета в Интернет пространство  – използва се агар агар ( или желатин), който трябва да поври с течността 2-3 мин(с желатин не трябва да завира течността- стопява се за 10 секунди в микровълнова набъбналия желатин във вода и после се добавя към течността). След това с капкомер се капят капчици в чаша с изстудено предварително олио, накрая се прецеждат от олиото и се измиват под течаща вода.

Защо аронията е толкова полезна?

Тя е чудесен източник на антиоксидантни съставки, които  в най-висока степен  се съдържат именно в нейния състав,  в сравнение с други горски плодове. Освен тях, в съдържанието ще откриете още витамин С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни процеси в организма. Разнообразието от макро и микроелементи е завидно за малкия плод – калий и калций, магнезий, желязо, големи количества йод и дори фосфор. Това не е всичко – рекордни количества флавоноли, катехини и антоцианини се съдържат във всяко плодче арония, което я нарежда в класацията за най-ценни на полезни вещества растения.

Да ви е сладко!

А за повече интересни и полезни рецепти може да ме намерите и в инстаграм : https://www.instagram.com/Evgeniya Tabakova-Nedeva/

Автор: Евгения Табакова-Недева

blank

Здравейте, казвам се Евгения и обичам да правя здравословни десерти. От 15 год живея в Канада, родиха ми се две прекрасни дечица. Поради здравословни причини се ориентирах в тази посока и открих нови хоризонти. Мислете и се грижете за вашето здраве! Бон апетит от мен

4 posts