Публикувано на

Как да влезем във форма за лятото

Всяка пролет си задаваме един и същи въпрос – Как най-лесно да влезем във форма за лятото?

Формулата на успеха вече е известна и включва подходящ хранителен режим съчетан с повишена физическа активност! Вместо да се лутате из многобройните диети за отслабване и да следвате сляпо предложените хранителни режими, поемете нещата в свои ръце. Нали все пак искате освен да е здравословна, храната ви да е разнообразна и да включва някои от любимите ви храни. За съжаление не всички популярни диети ще ви осигурят това. Ако се информирате за някои базови принципи на здравословното хранене и дадете воля на въображението си ще бъдете изненадани от крайните резултати.

Колко калории средно трябва да приемате на ден?

Обикновено жените се нуждаят средно от около 2000 kcal на ден, за да поддържат теглото си и от около 1500 kcal, за да свалят 0.5 кг на седмица. Аналогично мъжете се нуждаят от 2500 kcal на ден, за да поддържат теглото си и от около 2000 kcal, за да свалят 0.5 кг на седмица. Посочените стойности са средни и зависят от редица фактори като: възраст, височина, настоящо тегло, физическа активност, метаболизъм и др.

Калориите са израз на енергийното съдържание на храните и напитките. За да отслабнете е необходимо да приемате по-малко калории, в сравнение с калориите, които изразходва тялото всеки ден. Оказва се, че когато просто намалите броя на приеманите калории без да обръщате внимание на вида на храната, която ядете не получавате желания резултат. Поради това се препоръчват и други промени в режима в допълнение към ограничаване на калориите:

  • Намалете приема на прости въглехидрати;
  • Пийте достатъчно вода на ден, добрата хидратация помага за бърз метаболизъм;
  • Избягвайте сладките газирани напитки и натурални сокове с добавена захар;
  • Хранете се редовно и не пропускайте закуската;
  • Избягвайте да пържите и панирате;
  • Ограничете приема на наситени мазнини;
  • Приемайте достатъчно фибри с храната;
  • Добавете разходки и спорт към хранителния си режим

Ако искате да постигнете желаното тегло е необходимо е да се храните разнообразно и същевременно да не приемате излишни калории. За целта е важно да сте информирани за хранителните стойности (калории, въглехидрати, мазнини, белтъчини) на хранителните продукти, както и да имате обща представа кои храни са високо- и кои нискокалорични.

В Кулинарна таблица ще откриете пълна информация за хранителните стойности на основните продукти в кухнята. Кулинарна таблица е вашият партньор в приготвянето на здравословна храна!

Таблица с калории в основните храни
Кулинарна таблица

Кулинарна таблица е винаги на разположение в кухнята, само на една ръка разстояние. В своята Кулинарна таблица ще откриете колко калории съдържат основните хранителни продукти и ще можете бързо и лесно да сметнете калорийната стойност на домашно приготвената храна. Ще откриете също информация за съдържанието на въглехидрати, мазнини и белтъчини в храните. Таблицата е с двустранен принт в размер А4 и е ламинирана, за  да я ползвате навсякъде в кухнята. Включени са плодове, зеленчуци, варива, зърнени храни, млечни продукти, ядки, меса и морски дарове и др.

С помощта на Кулинарна таблица можете да си съставите седмичен хранителен план с необходимото съдържание на калории/ден. Ако съставеният план съдържа твърде много калории, коригирате като:

  • Замените закуската, обяда или вечерята с друг по-ниско калориен вариант
  • Замените някоя съставка на блюдото с друга по-ниско калорична – например гарнитура от картофи с гарнитура от броколи и моркови

Поръчайте своята Кулинарна таблица сега, за да имате контрол върху дневния си калориен прием и същевременно да се храните разнообразно спрямо своите лични предпочитания.

Кулинарна таблица може да поръчате онлайн и от Orange center, Bgkniga.bg, Ozone.bg, Store.bg

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

90 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.