Публикувано на

Как да си помогнем в борбата с високия холестерол

Високите нива на холестерола са главен фактор за увреждането на съдовите ендотелни клетки, а оттам и и за появата в по-късен етап на сърдечно-съдови заболявания в световен мащаб.

Освен доказаната фамилна обремененост, съществуват още няколко много важни екзогенни рискови фактори.

Това са хранителния режим, наднорменото тегло, тютюнопушенето, липсата на двигателна активност и приемът на някои лекарства с отношение към нивата на триглицеридите, LDL-холестерола и HDL-холестерола (например естрогени, неселективни бета-блокери и др.). Разберете, с помощта на кои билки и добавки ще контролирате нивата холестерола и телесното си тегло. Заповядайте на Онлайн семинар на тема “Отслабване с билки и хранителни добавки”. За информация: https://www.vitanaturale.eu/events/

 

 

 

 

 

 

 

Диетолечението е важна част от терапията. Препоръчва се прием на нискокалорична храна, да се увеличи консумацията на рибни храни и хранителни добавки, съдържащи ненаситени мастни киселини, лук, чесън, орехи, лецитин и соя. Вместо червено месо е важно да се приемат повече рибни храни. Съдържащите се в тях омега-ненаситени мазнини доказано повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта. Вегетарианците вместо  риба могат да приемат редовно семена и сурови ядки като орехи, лешници, бадеми, ленено семе.

Витамин Е и C са много важен елемент от борбата с високия холестерол. Като мощни антиоксиданти, те имат способността да намаляват оксидацията на LDL-холестерола в по-високи дози.

Селенът също помага при борбата с холестерола. Има данни, че повишава нивата на глутатиона, който е важен антиоксидант.

Лецитинът разтваря холестерола и не му позволява да се отлага по стените на съдовете под формата на плаки.

Соята  съдържа изофлавони, които също намаляват нивата на лошия холестерол.

Овесените трици съдържат разтворими фибри ,които могат да се свързват с холестерола в червата и да го изхвърлят от тялото.

Борбата с високия холестерол често изисква продължително време и спазване на редица ограничения, за да се стигне до резултат. Заредете се с търпение, защото резултатите са удивителни, а здравето трябва да бъде приоритет.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар
  1. Az imam problemi s holesterola ve4e 2 godini i priemam lekarsva. Mislite li 4e samo s hranitelni dobavki i dieta moga da go normaliziram i da spra lekarstvata?

  2. Az imam problemi s holesterola ve4e 2 godini i priemam lekarsva. Mislite li 4e samo s hranitelni dobavki i dieta moga da go normaliziram i da spra lekarstvata?

  3. Да, резултатите които можеш да постигнеш с подходяща диета и хранителни добавки са наистина удивителни и си заслужава да опиташ.Разбира се, важно е преди това да се консултираш с лекар кога и по какъв начин да намалиш дозите или да спреш терапията, защото това става постепенно.

  4. Да, резултатите които можеш да постигнеш с подходяща диета и хранителни добавки са наистина удивителни и си заслужава да опиташ.Разбира се, важно е преди това да се консултираш с лекар кога и по какъв начин да намалиш дозите или да спреш терапията, защото това става постепенно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.