Публикувано на

Как да намалим апетита за сладко

Как да намалим апетита за сладко

Повишеният апетит за сладко може да е сигнал за дефицит на някои важни елементи в нашето тяло. Обикновено при повишен стрес, тревожност и депресивни състояния сме склонни да посягаме все повече към вредни захари, което определено не е решение и води до качване на нежелани килограми. При ниски нива на серотонин е възможно да станете по-апатични, раздразнителни и да искате по-често да преяждате със сладкиши, тестени изделия и други висококалорични храни.

Има няколко аминокиселини, които са изключително полезни, когато става въпрос за повишен апетит, и конкретно за сладки храни:

5-хидрокситриптофан

Това е една изключително ценна аминокиселина, от която именно се образува серотонина – главен виновник за понижено либидо и самочувствие, раздразнителността, депресията, агресията и повишения апетит за сладко. Приемът на 5-ХТП  спомага за повишаване концентрацията на серотонин в тялото, помага и при безсъние, нервност, стрес, депресия, тревожност, понижено самочувствие, загуба на концентрация, понижено либидо, агресия. 5-хидрокситриптофанът, приеман преди сън в дози 50-100 мг, подобрява значително качеството на съня и спомага за намаляване на телесното тегло.

Приемащите я редовно съобщават за намален апетит и дори по-високо самочувствие.

От къде да си набавим 5-HTP?

Можем да си го набавим от аминокиселината триптофан , хранителни добавки, които съдържат екстракт от растението Африканска Грифония, или от храната. Екстрактът от семена на Грифония е богат източник на 5-HTP и естествено средство за борба със стреса, чувството на потиснатост и проблемите със съня,за регулиране на апетита. Използва се и при преодоляване на различни фобии – от височина или от затворени пространства, например.

Храни, богати на аминокиселината триптофан са швейцарско сирене, млечни продукти, фъстъци и фъстъчено масло, соя, ряпа, слънчоглед.

Дозировка: Постепенно увеличаване на дозите от 50 мг до 300 мг на ден.

Глутамин или ,,кралят на аминокиселините”

Глутаминът е друга много популярна аминокиселина, която се намира главно в мускулите на нашето тяло. Основният му избор като хранителна добавка за отслабване е това, че намалява неконтролируемото чувство и желание за сладки храни. Защото способства за подобряване метаболизма на глюкозата и увеличава инсулиновата чувствителност. Неконтролираното желание за сладко е особено засилено когато сте на диета и клетките на тялото изпитват остър недостиг на енергия.

Ефективността на Глутамин за отслабване се дължи на факта, че той се превръща толкова бързо в глюкоза, че тази жажда за клетъчна енергия и желанието да ядете сладко изчезва много бързо.

Хранителни източници на Глутамин: червени меса, риба, морски дарове, яйца, черен дроб, краве мляко, извара, сурови зеленчуци (броколи, спанак, брюкселско зеле, прясно цвекло), бобовите соя, грах, леща. Приемът на глутамин намалява апетита и спомага за по-бързо възстановяване на тялото. Може да се приема след тренировка или между храненията.

Внимание: При стрес или при тежка физическа активност имаме двойно по-голяма нужда от аминокиселини.

Дозировка: Приемът варира от 0.2 до 0.4 гр. Глутамин на телесно тегло. Човек с тегло 80 кг : от 16 до 32 гр. на ден. За професионални спортисти дозите могат да бъдат и по-високи. Няма проблем да се приема целогодишно без прекъсване.

Хром

Дефицитът на хром в организма е една от причините за неконтролируемото желание за сладко. Хромът е сред най – важните микроелементи за организма. Той не може да се синтезира от тялото ни /есенциален/ и можем да си го набавим само с храната или под формата на хранителна добавка. Редица изследвания доказват правопропорционална зависимост между консумацията на въглехидрати и нуждата на тялото от хром. За поддържане на нормални нива на кръвната захар приемът му е задължителен. Можем да си набавим този елемент от храната или чрез прием на хранителна добавка – хром пиколинат, например.

Дозировка: Хромът може да се приема в дози 100-200 микрограма на ден, поне 2-3 месеца да се приема без прекъсване през деня.

Кои храни са богати на елемента хром?

Броколи : Една чаша = 22 микрограма хром;

Овесени ядки : Една чаша= 10 микрограма хром.

Други храни, от които можем да си набавим ценния микроелемент са домати, маруля, гъби, цвекло, царевица, стриди, черен пипер, лук, зърнени култури, ябълки, банани, картофи, риба.

Надявам се статията ми да Ви е харесала и да Ви е била полезна.  Още интересна информация на здравна тематика може да откриете и в нашата фейсбук група https://www.facebook.com/groups/416390555847756/.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts