Публикувано на

Инсулинова резистентност – 3 природни начина да се преборим

Все по-често се говори за инсулинова резистентност като причина за редица други здравословни проблеми. В този материал избрах да ви разкажа как можете да разпознаете проблема и какви мерки е редно да се вземат в комбинация с нужната терапия.

Какво представлява инсулиновата резистентност?

Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и участва в контрола на кръвната захар като съдейства използването на глюкоза в мускулната тъкан, както и отлагането на излишната глюкоза в мастните депа и в черния дроб. В състояние на инсулинова резистентност клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан спират да отговарят на сигналите на инсулина и глюкозата не може да се усвои от тези органи и тъкани. Като следствие от това панкреасът започва да отделя повече инсулин, за да компенсира намалената чувствителност към хормона и да поддържа нивата на кръвната захар в норма. Човек може да живее години наред със скрита инсулинова резистентност преди да се развие диабет. Именно тази фаза на предиабет е важно да се услови и да се всемат нужните мерки, преди да се е стигнало до сериозната диагноза.

Защо инсулиновата резистентност е опасна и трябва да се лекува?

Инсулиновата резистентност е част от метаболитния синдром, в който се включват също висок холестерол, наднормено тегло, хипертония с повишен сърдечно-съдов риск. Останала нелекувана инсулиновата резистентност може да прогресира до предиабет и диабет тип 2. Причина за това, че с течение на времето клетките на панкреаса се изтощават и не могат да произвеждат толкова много инсулин, който да компенсира високите нива на кръвната захар. Освен метаболитни проблеми, други заболявания също се свързват с инсулинова резистентност –  синдром на поликистозните яйчници, хормонален дисбаланс с дисменорея, спонтанни аборти и гестационен диабет.

Как да разпознаем проблема?

Някои от долу изброените точки често предполагат, че е на лице инсулинова резистентност и трябва да се обърнете към ендокринолог и специалист по хранене:

 • Наднормено тегло с обиколка на талията > 100 см при мъжете и 89 см при жените;
 • Високо кръвно налягане > 130/80 mmHg;
 • Глюкоза на гладно над 100 mg/dL;
 • Високи нива на триглицеридите и/или лошия холестерол;
 • Засилен апетит за сладки тестени храни;
 • Удебелена кожа с черен цвят в областта на подмишниците, слабините и задната част на врата;
 • Поликистозни яйчници при жените.

Важно! Инсулиновата резистентност може да се наблюдава и при слаби хора (по-често жени). В такъв случай се водим от данните за апетита, лабораторните изследвания и проблемите в месечния цикъл при жените.

Тоест от изключително важно значение е да провеждаме годишните си профилактични прегледи и също да обърнем специално внимание при наднормено тегло и поликистоза на яйчниците. Допълнителни изследвания за инсулинова резистентност, които може да ви бъдат назначени са натоварване с глюкоза и нива на гликиран хемоглобин и инсулин.

Кои са основните рискови фактори?

 • Наднормено тегло, особено при голяма обиколка на талията
 • Обездвижване
 • Тютюнопушене
 • Диета прекалено богата на въглехидрати
 • Фамилна обремененост за диабет тип 2
 • Някои лекарства като стероидните хормони
 • Стрес и системно недоспиване
 • Възраст над 45 години
 • Прекаран гестационен диабет

Справянето с инсулиновата резистентност ще намали не само риска от развитие на диабет тип 2, но и риска от метаболитен синдром, инфаркт, инсулт и др.

Още повече, при дамите в детеродна възраст инсулиновата резистентност може да бъде основна причина за инфертилитет, за спонтанен аборт и гестационен диабет. Именно за това винаги препоръчвам да се обърне внимание на този проблем още преди планиране на бременност и да се избегнат усложненията.

Как да подобрим състоянието при инсулинова резистентност?

Обикновено при инсулинова резистентност се предписват подходящи за целта медикаменти, хранителни добавки, билкови добавки, които са индивидуално избрани за пациента. Важно е да знаем, че освен тях, редица други фактори от начина ни на живот ще помогнат да се справим с проблема.

 • Повече сън

Редица проучвания доказват, че системното недоспиване нарушава контрола на кръвната захар и може да доведе до инсулинова резистентност. Освен всички други ползи от съня, той е от значение за контрола на хормоналния и метаболитния баланс. От първостепенно значение е да обърнем сериозно внимание на безсънието, да търсим дълготрайни натурални решения на проблема, което от своя страна ще подобри контрола на кръвната захар.

 • Физическа активност

Когато се движим, глюкозата се използва от мускулите, което води до повишаване на инсулиновата чувствителност. Редовните тренировки в комбинация с балансирания хранителен режим са най-добрият начин да се справим с инсулиновата резистентност. Освен тренировките, важно е също да внесем колкото може повече движение в ежедневието си. Проучванията показват, че най-добър ефект се наблюдава от кардио тренировките, тренировките с тежести и тези със собствено тегло.  Още повече, комбинацията между различните видове тренировки в режима доказано има засилен ефект върху инсулиновата чувствителност.

 • Стрес

Стресът стимулира отделяне на хормоните кортизол, адреналин и глюкагон, които поддържат тялото в състояние на бойна готовност. В резултат на това се стимулира разграждане на складираната глюкоза под формата на гликоген в черния дроб, с което се повишават и нивата на кръвната захар. Хроничният стрес държи постоянно високи нивата на хормоните на стреса и силно влошава контрола на кръвната захар. Проучванията показват, че практикуване на медитации, техники за справяне със стреса, както и някои природни средства, подобряват безпокойството и контрола на кръвната захар.

 • Наднормено тегло

Достатъчно е да спомена резултат от изследване при хора с предиабетно състояние на института в Джон Копкинс, което показва, че редукция на теглото дори само с 5-7% в рамките на 6 месеца намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 54%.

Балансираният индивидуален хранителен режим е най-сигурният начин за дълготрайно преодоляване на апетита към сладки и тестени храни, наднорменото тегло и инсулиновата резистентност.

Специално изготвеният за целта режим включва необходимото количество диетични фибри от различни хранителни източници, протеин, подбрани храни източници на омега-3 и храни спомагащи контрола на кръвната захар. В допълнение редица фитопродукти подпомагат контрола на кръвната захар по безопасен и природен начин, което ги прави идеално допълнение на режима.

Ако имате нужда от подкрепа, за да се преборите с инсулиновата резистентност и наднорменото тегло, можете да се обърнете към мен

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts