Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Имунната ни система може да ни предпази от наднормено тегло

Нашите имунни клетки традиционно ни предпазват от инфекции, причинени от чужди нашественици като бактерии, вируси и паразити. Ново изследване обаче показва, че рядък вид дендритни клетки могат да надхвърлят тези функции – а именно да съдействат за предотвратяване на метаболитен синдром – затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар и холестерол. Това са нови данни в подкрепа на тезата, че имунологични механизми лежат в основата на метаболитния контрол на мастната тъкан.

Проучването от научния институт Weizmann, публикуванo в списание Immunology в края на миналата година, е изследвало регулаторното въздействие на рядка субпопулация дендритни клетки, богати на перфорин съдържащи гранули (PERF-DCs). Нормално, дендритните клетки при инфекцията „представят” антигени на патогена върху клетъчната си повърхност, за да „информират” Т-лимфоцитите за инвазията, които Т-клетки в последствие могат да инструктират В-лимфоцити да произведат антитела, насочени срещу нашественика. Перфоринът се използва от лимфоцитите за създаване на пролуки в клетъчната мембрана бактерии и други с цел унищожаването им.

Изследователите са използвали две групи експериментални мишки – патологичната група е селектирана така, че да липсват дендритни клетки, които съдържат перфорин. Отделно животните били разделени и на групи, подложени на редовен режим на хранене и такива на диета с високо съдържание на мазнини. Целта е била да се изследва ролята на перфорин-съдържащите дендритни клетки за предотвратяване на метаболитния синдром.

Изследователите откриват, че мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки постепенно напълняват и рано проявяват характеристики на метаболитен синдром. Нещо повече, началото на този фенотип може да се ускори при хранене с богата на мазнини диета.

 

123

Снимка: joelotron.com

По-нататъшно разследване на учените също така показва, че Т-клетките на мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки, предизвикват възпаление в мастната им тъкан. Когато Т-клетките се отстраняват, мишките не затлъстяват. Изследователите заключават, че перфорин-съдържащите дендритни клетки трябва непрекъснато да регулират Т-клетките в мастната тъкан.

Необходимо е да се направят още изследвания, за да се определи цялостната роля на перфорин-съдържащите дендритни клетки. Възможно е тези клетки да са свързани и с автоимунни заболявания, тъй като е било установено, че мишките без перфорин-съдържащи дендритни клетки, са по-склонни към развиване на автоимунно заболяване,

Подобно въздействие на перфорин-съдържащите гранули върху Т-клетки е установено и при животински модел на множествена склероза, както и експериментален автоимунен енцефаломиелит. По този начин, перфорин-съдържащите дендритни клетки вероятно представляват регулаторна клетъчна субпопулация от решаващо значение за защита от метаболитен синдром и автоимунитет.

 

Д-р Цветелина Великова, д.м.

Лаборатория по клинична имунология

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД гр. София

email: ts_velikova@abv.bg

 

Източник: Yael Zlotnikov-Klionsky and Bar Nathansohn-Levi et al. Perforin-Positive Dendritic Cells Exhibit an Immuno-regulatory Role in Metabolic Syndrome and Autoimmunity

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2015.08.015

http://www.cell.com/immunity/abstract/S1074-7613%2815%2900347-7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.