Публикувано на

Хранителни отравяния-как да се предпазим

Вкусната храна, приготвена у дома или в заведение, е гаранция за приятно прекарване. Необходимо е да спазваме някои основни правила на безопасност при приготвяне и консумиране на храна, за да се предпазим от стомашно-чревни инфекции. Ето и някои от основните причинители на инфекциите:

1. Листерия

 • Сурови плодове и зеленчуци

Симптомите на инфекцията са висока температура, мускулни болки и стомашни проблеми, продължаващи 2-20 дена. За да се предпазим трябва да белим и подсушаваме плодовете и зеленчуците преди да ги нарежем и да ги държим в хладилник.

 • Непастьоризирани млечни продукти

Проверявайте винаги етикета- ясно трябва да е означено, че млечните продукти са пастьоризирани.

 • Деликатесни месни продукти и кренвирши

Понякога листерията може да попадне в месокомбинат и да живее там с години. Затова никога не яжте готова храна с изтекъл срок на годност. Кренвиршите и месата трябва да се подложат на топлинна обработка преди да се консумират.

2.Салмонела

 • Домашни птици и яйца

Симптомите са стомашни болки, висока температура и диария в рамките на 12-72 часа. Заболяването трае около 4 до 7 дни. За да се предпазим, не трябва да ядем сурови или полу-сварени яйца. Те трябва да се съхраняват отделно от другите продукти.

 • Пресни продукти

Със салмонела могат да се заразят домати, люти чушки, папая, кълнове, зелена салата и др. Затова винаги мийте обилно и подсушавайте добре плодовете и зеленчуците. Съхранявайте ги в хладилник.

 • Сурово месо

Обикновено заразеното месо не се различава по нищо от нормалното. За да се предпазим трябва да печем месото на високи градуси. За да не се разнесе инфекцията, след контакт със сурово месо ръцете и всички съдове винаги трябва се мият добре с топла вода и детергент.

3.Ешерихия коли (E.coli)

 • Телешка кайма

Бактерията живее в червата, затова месото може да се зарази при разфасоването му. Симптомите на инфекция с e.coli са тежки коремни спазми, повръщане и диария. Болестта се развива няколко дена след заразяване и трае около една седмица.

 • Пресни сокове и млека

Ако се консумират пресни могат да бъдат заразени. За най-сигурно купувайте пастьоризирани напитки и кипете млякото преди употреба.

 • Пресни продукти

Зелените листа като спанака, представляват най-голям риск. За да се предпазим от евентуално заразяване винаги трябва да мием всяко листо отделно. Ако сготвим зеленчуците ще убием бактерията.

4.Ботулизъм

 • Консервирани храни

Ботулизмът е рядка и опасна болест. Симптомите са крампи, проблеми при дишане, повръщане, двойно виждане, проблеми при преглъщане, слабост и парализа. Ако заподозрете ботулизъм незабавно се обадете на бърза помощ. Изхвърляйте издути консерви и буркани, и такива с лош мирис. Стерилизирайте домашно-приготвените консерви.

 5.C.perfringens

 • Варено, задушено месо

Тази бактерия причинява чревни крампи и диария, траещи по-малко от 24 часа. Сготвената храна не трябва да се държи дълго време извън хладилник. Трябва да се съхранява при температура над 70 или под 23 градуса.

6.Стафилококи

 • Сандвичи, салати, сладкиши

Ако заразен човек приготвя храна, тя може да се зарази със стафилококи. Симптомите се проявяват бързо- в рамките на 30 минути и включват повръщане, диария и крампи. След 1-3 дена инфекцията преминава. За да не се заразим, винаги трябва обилно да мием ръцете си и да не готвим, ако имаме открита рана или инфекция на ръцете.

7.Хепатит

 • Неправилна обработка на храната

Хепатит А е вирус, който атакува черния дроб и предизвиква висока температура, загуба на тегло, умора и гадене. Вирусът може да се разпространи ако заразен човек приготвя храна или докосва предмети, които впоследствие имат допир с устната кухина. Съществува ваксина срещу хепатит А, която може да ви предпази. Посещавайте само надеждни ресторанти, които са преминали здравно- хигиенен контрол.

8.Vibrio Vulnificus – сурови миди

Бактерията живее в топлата морска вода. Инфекцията причинява гастроинтестинални проблеми, но при хора с отслабена имунна система може да се развие до животозастрашаваща инфекция на кръвта. Затова яжте само добре сготвени миди. Изхвърляйте мидите, които не се отварят по време на готвене.

 • Кога да потърсим лекарска помощ

Повечето хранителни отравяния минават от само себе си, но се обърнете към доктор ако имате някой от следните симптоми: висока температура, кървави изпражнения, продължително повръщане, диария, продължаваща повече от 3 дена или признаци за дехидратация.

 • Съвети за безопасност

–       Измивайте добре ръцете си преди всяко приготвяне на храна.

–       Измивайте приборите и посудата след контакт със сурово месо.

–       Измивайте плодовете и зеленчуците под течаща струя вода и ги подсушавайте.

–       Премахнете външните листа на зелето, салатата или спанакa.

–       Варете месото и яйцата при подходяща температура.

–       Поддържайте горещите храни горещи и студените-студени.

 • Специални предпазни мерки

     Бременни жени, възрастни хора, малки деца и хора с отслабена имунна система трябва да избягват консумацията на несварено месо и яйца, непастьоризирани млечни продукти, неизпечени сандвичи и кренвирши и сурови морски храни.


Кои билки, навици и храни помагат да се справим с най-честите храносмилателни неразположения и да се радваме на добро храносмилане ще научите по време на предстоящия онлайн клас. Повече информация за събитието и записване за участие ще откриете тук

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts