Публикувано на

Храненето – от голямо значение при псориазис

Псориазисът е едно от най – често срещаните възпалителни заболявания на кожата. То се изразява с интензивен растеж на клетки, образуване на зачервени и сухи участъци по кожата, покрити с люспи. Те  в повечето случаи засягат областта на лактите, ушна мида, скалп,  колене. Тези образувания се наричат псориатични плаки.

Заболяването е хронично и в някои случаи може да засегне дори кожата на цялото тяло. Лечението е продължително, а резултатите не винаги са задоволителни. Лекарствата за лечение на псориазис са с редица странични ефекти, заради което трябва да се дозират много прецизно и да не злоупотребява с тях.

По последни проучвания диетата играе голяма роля за лечението на заболяването. Т.к. пропускливостта на червата е особено повишена при наличие на псориазис, това води до натрупване на токсини в тялото. Необходимо е тези отпадни вещества да се изхвърлят от тялото и затова най- важната стъпка в диетата е пречистването на организма.

Какви храни да изберете?

Плодовете са много подходящи. Ябълки,  сини сливи, кайсии, круши и стафиди са сред препоръчваните, а най-добре е да са задушени.

Тези плодове са включени в една от най- прочутите диети при псориазис на д-р Пагано. По негово мнение именно плодовете и зеленчуците трябва да заемат поне 70 процента от дневната дажба.

Прясно изцеден сок от лимон, грозде, портокол, ананас или грейпфрут са особено полезни.

От зеленчуците най-добре е да изберете зелените листни салати. Свежите зеленчукови сокове са много полезни. Например от морков, целина или спанак. Задушените зеленчуци също са алтернатива.

Нискомаслените млечни продукти са задължителен компонент на диетата. Рибата и агнешкото са особено полезни, стига да не са осолени. Защото при лечението на псориазиса е важно да се поддържа не кисела, а алкална среда в организма.

Най- опасни са растенията от сем. Картофови. Те дори са токсични за пациентите с псориазис. Трябва да се избягват домати, картофи, чушки, дори доматените сосове или кетчупът. Не трябва да се забравя, че и тютюнът принадлежи към сем. Картофови.

Зехтинът е добре да замести маргарина в менюто. Като цяло наситените мазнини трябва да се избягват.

Пържените, тестените и пушените храни са враг на болните с псориазис.

Същото се отнася за газираните напитки и сладкишите.

Лецитинът е много важен компонент в лечението на псориазиса. Именно той спомага да се поддържа необходимата алкална среда и може да бъде добавен към храните или напитките. Препоръчва се една чаена лъжица поне три пъти дневно 5 дни в седмицата (под формата на гранули). Той помага на организма да се освободи от токсините поради лаксативното си действие.

От билките, най- полезна е жълтият минзухар или още шафран. Това растение е с изключително полезни ефекти за чревната стена, бъбреците и черния дроб. Под формата на чай спомага за изхвърлянето на токсините и може да се консумира 4-5 дни в седмицата, стига да не сте алергични.

Водата също се използва за пречистване. Минимумът е 1,5 литра на ден.

Освен диетата, много е важна и физическата активност. Може да изберете любим спорт и да практикувате поне по 30 мин на ден. Това не само ще Ви помогне да се почувствате по-добре, но ще подобри значително състоянието Ви.

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.