Публикувано на

Глутатионът – мощен антиоксидант

Глутатионът или GSH  е трипептид, състоящ се от аминокиселините глутамин, глицин и цистеин. Ендогеният глутатион съществува в редуцирано  и окислено  състояние. При здрави клетки и тъкани, повече от 90% от общото количество глутатион е в редуцирана форма  и само по-малко от 10% окислена. Повишаването на  съотношенията окислена /редуцирана форма се счита като показателно за  установяване на оксидативен стрес.

             Глутатионът има няколко функции:         

  • Той  е основният ендогенен антиоксидант, които участва пряко в неутрализиране на свободните радикали и ROS ( Reactive oxygen species ) , както и в поддържането на екзогенни антиоксиданти, като витамините С и Е, в тeхните редуцирани форми.
  • участва в регулирането на NO – цикълa,  който е от съществено значение за жизнените процеси.
  • Чрез преки конюгации, глутатионът детоксикира много ксенобиотици и канцерогени – органични и неорганични съединения, включително  тежки метали като живак, олово и арсен.

Появата на дефицит може да е резултат от:

  • заболявания, водещи до повишена нужда от глутатион
  • дефицит на аминокиселините, необходими за синтезата на глутатион
  • заболявания, водещи до подтискане  формирането на глутатион

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.