Публикувано на

Глутатионът – мощен антиоксидант

Глутатионът или GSH  е трипептид, състоящ се от аминокиселините глутамин, глицин и цистеин. Ендогеният глутатион съществува в редуцирано  и окислено  състояние. При здрави клетки и тъкани, повече от 90% от общото количество глутатион е в редуцирана форма  и само по-малко от 10% окислена. Повишаването на  съотношенията окислена /редуцирана форма се счита като показателно за  установяване на оксидативен стрес.

             Глутатионът има няколко функции:         

  • Той  е основният ендогенен антиоксидант, които участва пряко в неутрализиране на свободните радикали и ROS ( Reactive oxygen species ) , както и в поддържането на екзогенни антиоксиданти, като витамините С и Е, в тeхните редуцирани форми.
  • участва в регулирането на NO – цикълa,  който е от съществено значение за жизнените процеси.
  • Чрез преки конюгации, глутатионът детоксикира много ксенобиотици и канцерогени – органични и неорганични съединения, включително  тежки метали като живак, олово и арсен.

Появата на дефицит може да е резултат от:

  • заболявания, водещи до повишена нужда от глутатион
  • дефицит на аминокиселините, необходими за синтезата на глутатион
  • заболявания, водещи до подтискане  формирането на глутатион

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

90 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.