Публикувано на

Доматите подмладяват и предпазват кожата от изгаряне

Всички знаем, че доматите освен вкусни и с ниско съдържание на калории, са и много полезни за здравето. Но, не е само това. Оказва се, че редовната консумация на домати може да ни предпази от редица заболявания, а за кожата ни червеният зеленчук е една от най-здравословните храни.

Една купа вкусни домати ( около 150 грама) е ненадминат източник на витамините А, К, С, калии и фолиева киселина или още фолат. Освен тях, доматите осигуряват на организма и витамини от групата B: B1, B3, B6, както и магнезии, мед и фосфор. Много интересен е фактът, че от една порция домати си доставяме дори 2г фибри, което представлява цели 7% от необходимата ни дневна доза.

Богатото съдържание на вода в доматите спомага за по-бързото засищане, а липсата на калоричност ги прави особено подходящи при спазващите диети и пациенти с високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Доматите ни помагат по-бързо да намалим теглото си по един здравословен начин.

Доматите могат да накарат кожата и косата ни да засияят. Бета- каротенът, който освен в доматите, в голямо количество се съдържа и в морковите, предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи. Ликопенът в доматите е безценната съставка, която прави кожата по-малко чувствителна към  УВ-лъчите. които именно водят до ранното стареене на кожата и появата на бръчки и финни линии дори и при по-младите. Доматите правят и косата ни да изглежда по гладка и здрава.

Доматите са незаменими за превенция на редица форми на рак. Отново за ликопенът се смята, че може да редуцита риска от рак на простата, рак на шийката на матката и яйчниците, устата, стомаха и червата. Антиоксидантният ефект на витамините А и C предпазва клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.

Доматите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. Това е възможно благодарение на хрома, който също присъства в богатия им състав.

По последни проучвания, редовната консумация на домати може значително да намали и риска от развитие на макулна дегенерация. Най-вероятно витамин А в  доматите е главен фактор за по-добро зрение и профилактика на нощна слепота.

Каротеноидите и флавоноидите могат да редуцират хроничната болка и възпаление, а тях също можете да си набавите чрез консумация на повече домати.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts