Публикувано на

Диета за коригиране на хормонален дисбаланс

  • Какви са причините за хормонален дисбаланс?

Хормоналният баланс при всяка жена е в пряка зависимост от съотношението на двата хормона от първостепенно значение, а именно естроген и прогестерон. През първата половина от менструалния цикъл нивото на естрогена доминира над прогестерона, а през втората прогестеронът преобладава. При много жени, особено в развитите страни, се наблюдават отклонения от горепосоченото.

Съществуват редица фактори, причиняващи хормонален дисбаланс, в основата на който стои повишено количество на естрогена в тялото и намалено количество на прогестерона.

Най-честите причини за поява на естрогенов доминанс са:

  1. спешна контрацепция
  2. хормонозаместителна терапия
  3. замърсяване на околната градска среда
  4. прием на месо, обработвано с хормонални препарати
  5. стрес
  6. някои козметични продукти
  • Как да се излекуваме?

Ако наблюдаваме начина на живот, който води средностатистическата съвременна жена, няма да е трудно да разберем защо естрогена, инсулина и ейкозаноидите са в дисбаланс. Всичко това повишава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, предменструален синдром, артрит и депресия. Ето няколко съвета как да поддържаме кръвната захар, ейкозаноидите и половите хормони в граници.

Хранете се минимум три пъти на ден.

Много дами пропускат закуската или обяда в забързаното ежедневие. По този начин основният калориен прием се явява с вечерята. Проблемът идва от това, че метаболизмът е най-силен по обяд, след което постепенно се забавя. Поради тази причина храната, която приемате вечер е много по-вероятно да се складира като мазнина. Когато пропускате закуска тялото преминава в икономичен режим и рискът да наддадете тегло се увеличава.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ С КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Намалете консумацията на рафинирана захар и въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Различните въглехидрати стимулират отделяне на инсулин в тялото и допринасят за нарушаване на кръвнозахарния профил в различна степен. Въглехидратите с висок гликемичен индекс са най-опасни в това отношение и е хубаво да ги избягваме, за да получим добри резултати от лечението. Такива са бялата захар, както и всички продукти, в които тя се съдържа: шоколади торти, кексове, вафли и тн. Бялото брашно и всички тестени изделия, които не са пълнозърнести (хляб, паста, кексове и т.н.) притежават аналогичен ефект върху метаболизма. Белият ориз и картофите са също в тази категория. В такъв случай от къде да си набавим въглехидрати, които да са безопасни? Всички плодове съдържат плодова захар-фруктоза, която се усвоява по-добре от организма. Зеленчуците (с някои изключения) и плодовете съдържат голямо количество сложни въглехидрати, които също можем да приемаме. Варивата също са богати на сложни въглехидрати и е хубаво да ги включвате редовно в хранителния режим. Преди да посегнете към пълнозърнестите и многозърнести продукти трябва да сте убедени в това, че са качествени, тъй като на пазара се срещат множество измами в тази насока.

Яжте голямо разнообразие от свежи плодове и зеленчуци

Яжте плодовете на гладно и никога като десерт. Не комбинирайте плодови фрешове с основна храна, защото се получава ферментация с участието на плодовата захар. Мислете цветно и няма да сгрешите. Обикновено колкото по-наситен е цвета на зеленчука, толкова по-богат е той на антиоксиданти. Броколи, зеленолистни зеленчуци, червени чушки: с всички тях няма да сгрешите. За предпочитане са сезонните плодове и зеленчуци, тъй като са най-пресни и богати на витамини.

Яжте здравословни мазнини всеки ден.

Повечето диети за отслабване от близкото минало заклеймяват мазнините като враг номер едно. В стремежа си да елиминират наситените мазнини от диетата си повечето жени елиминират всякакви мазнини. Не след дълго се наблюдават симптоми като: чупливи нокти, затруднена концентрация, суха кожа, наддаване на тегло и др.  Причината е, че те не са се лишили от есенциалните масти киселини омега-3 и омега-6, които участват в редица процеси на метаболизма. Можтете да си ги набавите от дълбоководните риби, яйца, рибено масло, соя, ядки и др. Ако нормално в диетата си не можете да си осигурите това разнообразие си набавете съответните хранителни добавки с рибено масло/ лелено масло.

Яжте достатъчно количество протеини.

Яйца, риба, соеви продукти, темпе, спирулина да добри варианти.

Приемайте достататъчно количество антиоксиданти.

Ето и някои примери за продукти с разлиен гликемичен индекс:

Нисък гликемичен индекс: броколи, грах, листни зеленчуци, млечни продукти, соя, домати, круши.

Среден гликемичен индекс: ябълки, портокали, банани, картофи, морков, кафяв ориз

Висок гликемичен индекс: бял ориз, царевица, пшенични продукти.