Публикувано на

Детско хранене с морски водорасли ламинария за попълване липсата на йод за здравето и имунитета на детето

В тази статия ще откриете:

 1. Недостиг на йод при децата и рискове от това
 2. Достатъчен ли е приемът на йодирана сол, за да си набавим йода, от който се нуждаем?
 3. Морски водорасли ламинария попълва липсата на йод в детското хранене
 4. Как детето може да получи нужното количество йод?

Недостиг на йод при децата и рисковете от това

Здравето на децата започва със здрави родители, дори още преди зачеването на децата. По време на бременността е особено важно майките да са здрави, спокойни, да се хранят пълноценно и да са запълнили нуждите на организма си, така че да не се появяват липси и дефицити при бебетата и малките деца. Тук ще обърнем специално внимание на елемента йод и колко важен е той за здравето и умственото развитие при децата.

Йодът е есенциален микроелемент, абсолютно необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Той не се синтезира в тялото ни и затова е много важно осигуряването на достатъчно количество йод с храната.

Йодът участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които участват в много жизненоважни процеси в организма, свързани с обмяната на веществата, развитието на мозъка и нервната система по време неонаталния период. Поради неговата критична роля за правилното развитието на плода е важно жените в детеродна възраст и особено по време на бременност и кърмене да си набавят достатъчно количество йод с храната.

Според Световната здравна организация (СЗО) препоръчителната ежедневна доза за прием на йод е:

 • деца и ученици – 90 – 120 мкг, безопасна доза до 180 мкг;
 • възрастни – 150 – 200 мкг;
 • бременни и кърмещи жени – 250 мкг, безопасна доза до 500 мкг. (1)

За съжаление, поради високите нива на йоден дефицит на планетата, както и лошата екология, ежедневния стрес и липсата на хранителни вещества в съвременните продукти, още в пренаталния период, както и по време на бременността има липса на вещества, необходими за здравето на майчиния организъм и този на бебето.

Поради недостатъчно количество йод в организма на бременни и кърмещи майки възникват болести при деца, свързани с нарушения в щитовидната жлеза, нарушена памет и когнитивни функции, развитие на кретинизъм и много други заболявания. (2)

Дефицитът на йод в детска възраст е често срещана причина за неразкрит потенциал в зряла възраст. Защо се случва така? В детска възраст всички процеси в организма са хиперактивни! Йодът е най-важният фактор за стартиране на метаболизма. Недостигът му води до забавяне на растежа и развитието на детето. Засегнати са всички органи и системи. Мозъчните клетки са особено чувствителни към йоден дефицит и може би поради това йодът се нарича микроелементът на интелекта и имунитета.

Децата със статус на йоден дефицит имат по-ниски показатели на интелектуално развитие (3)

Като цяло нивото на IQ на населението в регионите с йоден дефицит е с 10–15% по-ниско от това на живеещите на територии с достатъчно съдържание на микроелемента в биосферата. (4)

Някой от признаците на йоден дефицит при децата могат да бъдат:

 • Апатия и летаргия;
 • Нулев апетит;
 • Бърза умора;
 • Загуба на интерес;
 • Понижава се вниманието, зрителното и слуховото възприятие.

Достатъчен ли е приемът на йодирана сол, за да си набавим йода, от който се нуждаем?

България е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част от територията и е с намалено количество йод в почвата и водата.  Поради това, универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се използва от населението, в общественото хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол, което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 грама. Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост трябва да съдържа калиев йодат от 28 – 55 мг/кг сол.

За да бъде профилактиката с йодирана готварска сол ефективна, следва да се спазват няколко важни правила:

 • Да се използва само йодирана сол с валиден срок на годност;
 • За да се запази йодното съдържание на солта (след отваряне на опаковката), тя трябва да се съхранява в плътно затворени сухи съдове,
 • За да се предотврати намаляването на йодното съдържание, солта да се прибавя в края на термичната обработка на ястията;
 • По време на бременност и кърмене, да се използват йодни или йод-съдържащи лекарства, само след консултиране със съответния специалист, наблюдаващ бременността и послеродовия период.

Ежедневната употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1 чаена лъжичка), при спазване на съответните условия за ползване и съхранение на солта, предотвратява йоддефицитните заболявания. (5)

Увеличен риск от нисък прием на йод може да възникне при:

 • Хора, употребяващи друг вид сол (Хималайска, индийска и други, несъдържащи йод);
 • Вегетарианци, вегани и хора избягващи риба, мляко и млечни храни;
 • Лица, които имат непоносимост към кравето мляко и го заместват със соево мляко, без добавен йод.
 • някои заболявания като хипертония, които изискват ограничаване приема на сол в храната; хората, които често ядат храни, намаляващи усвояването на йод от храната – например: соя и соеви продукти; скорбяла (хляб, тестени изделия, и т.н.), броколи, карфиол, зеле, сладки картофи, праскови, ягоди, фъстъци, репички, рапично олио и други.
 • Бебета и малки деца,  тъй като не се препоръчва употребата на голямо количество сол в диетата им (6)

Морски водорасли ламинария попълва липсата на йод в детското хранене

Тялото ни не произвежда самостоятелно йод и той може да бъде набавен само чрез храната. Но не всички храни са богати на йод, затова балансираното хранене може да предотврати появата на йоден дефицит – един от най-разпространените проблеми на съвремието. Повече за ролята на йода за здравето на щитовидната жлеза ще откриете в статията

Съдържанието на йод в храните зависи от съдържанието на йод в почвата, видът на фуражите, с който са хранени животните и от методите на производството на храните. Някои храни са доказано добри източници на йод – това са например: риба и морски дарове, морски водорасли, мляко и млечни продукти, месо, яйца, ядки.

Морските водорасли са един от най-добрите хранителни източници на йод

Потвърдено от Oxford Academic Endocrine Reviews

Ламинарията е вид кафяво морско водорасло, което е източник на повече от 140 вещества, полезни за човека, включително органичен йод!

Тя е ярък пример за оцеляване в тежки условия – ламинарията вирее в леденостудена вода, при суровите северни условия на Бяло Море. Това се случва благодарение на нейния уникален състав, който може да компенсира дефицита на полезни вещества в организма на детето, който води до развитие на патологии!

Защо да изберем органичен йод от морски водорасли:

 • Той е необходим за психическото и физическото развитие на детето;
 • 100% естествен;
 • Естественият (органичен) йод е напълно безопасен за детския организъм;
 • Организмът получава толкова йод, колкото му е необходим, останалото сеизвежда по естествен път.

Механизмът за регулиране на органичния йод, доставян отвън, се контролира чрез системата за хомеостаза. Разграждането му е строго индивидуално, в зависимост от нуждите на организма.

Колкото по-голям е недостигът на йод, толкова по-активна е ензимната дейност на черния дроб. Излишъкът от органичен йод (ненужен на щитовидната жлеза) се изхвърля по естествен път от тялото. Поради това организмът не е в състояние да натрупва йодни съединения и да изпитва негативни ефекти от това.

Как детето може да получи нужното количество йод?

Удобна и вкусна профилактика на йоден дефицит при децата е новата детска храна Smart Kid (умно дете) – Комбинация от вкусно плодово пюре и супер здравословен продукт от водораслите Ламинария с органичен йод!

Продуктът създава солидна основа за развитието на физически и психически здраво дете, като покрива нуждите на растящия организъм не само от йод, а и от полезни вещества.

Биоактивни вещества, съдържащи се в ламинария:

– Микро- и макроелементи (желязо, йод,мед, манган, цинк, фосфор и др.);

– Витамини С, Е, D, РР, К, Е, група В;

– Полиненаситени мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9) ;

Важна характеристика на липидния състав на морските водорасли е високото съдържание на наситени мастни киселини С18 (стеаринова) и С20 (арахидонова), което ги отличава от сухоземните растения.

– Заменими и незаменими аминокиселини;

Храната с водорасли Smart Kid® съдържа всичките 8 незаменими за човека аминокиселини, както и хистидин и аргинин, които се синтезират от организма в изключително малки количества, но са необходими за неговото развитие!

– Азотни вещества, Полифеноли, Каротиноиди, Стероли, Въглехидрати, Хранителни влакна.

За разлика от преживните животни, хората не разполагат с ензими, които да разграждат клетъчната обвивка на водораслите. Технологията за преработка на водораслите, разработена и патентована от компанията, осигурява максимална бионаличност (усвоимост) на всички полезни вещества, съдържащи се в ламинарията.

Smart Kid в детското хранене.

Сега пазарът на детски храни процъфтява! Но досега не е имало нито един продукт за деца над 3 години с органичен йод .

Съставът на детската храна Smart Kid е: пюре от ябълка, круша, банан, гелообразен продукт от кафяви морски водорасли (хидролизат на ламинария). Не съдържа захар и консерванти.

Ефективност, Качеството и Безопасност – Компания WR Internation, позната с бранда Вертера гарантира качеството на продуктите, подкрепено от изпитавния, сертифициране и дългогодишен опит в разработването и производството на продукти за укрепване на здравето.

Погрижете се за здравето на Вашето дете с помощта на детската храна Smart Kid. То се залага в детството!

Повече информация за продукта Smart Kid и как да го поръчате вижте тук: https://smartkid.pro/bg/?bonus=55SPZMG2JV

Може да разгледате всички продукти за здраве на Вертера и да поръчате с 30%  отстъпка от тук: https://vertera.eu/?ref=253323

Статията изготви Евгения Згурова – независим партньор на компания Vertera.

За повече информация  се обадете на тел. 0888346661 или пишете на pro.zdrave@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/pro.zdrave.vertera/

 

Източници:

 1. https://www.nsoplb.com/uploads/assets/euthyroid-1.pdf
 2. http://robert-koch-clinic.com/thyroidpregnancy_bg.html
 3. https://moluch.ru/archive/106/25106/
 4. https://www.rmj.ru/articles/pediatriya/Yodnyy_deficit_i_intellekt/#ixzz71pXvl1in
 5. https://www.rzi-vt.bg/jod.htm
 6. https://www.noviteroditeli.bg/hranene-da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti-bebeto-ot-0-do-1-ot-1-do-3/bez-sol-v-bebeshkata-hrana

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.