Публикувано на

Дефицитът на хром в организма е причина за неконтролируемото желание за сладко

Хромът е сред най – важните микроелементи за нашия организъм. Той не може да се синтезира от тялото ни и затова е есенциален и можем да си го набавим само с храната или под формата на хранителна добавка – хром пиколинат, например. Липсата на хром може да повлияе на чувствителността на клетките към инсулин и да доведе до развитие на резистентност и диабет тип 2.

Редица изследвания доказват правопропорционална зависимост между консумацията на въглехидрати и нуждата на тялото от хром. За поддържане на нормални нива на кръвната захар, този елемент е задължителен. Резултатите са намален апетит за сладки храни и регулиране на теглото.

Как точно действа хромът?

Чрез улесняване транспорта на глюкозата на клетъчно ниво от действието на инсулина с помощта на един фактор, наречен – глюкозен толеранс. По този начин се постига увеличаване на клетъчната чувствителност към инсулина.

Хромът понижава т.нар. ”лош” холестерол или още LDL холестерол. А заедно с това, този елемент спомага и за повишаването на HDL или ”добрия” холестерол.

Изброените действия на хрома в нашето тяло могат да съдействат за понижаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония, както и за значително понижаване на риска от развитие на инфаркт на миокарда и сърдечно – съдови заболявания.

Кой трябва да приема хром и в какви са оптималните количества?

  • хромът може да се приема от спортисти, т.к. той спомага за повишаване на мускулната маса и за контрол над теглото;
  • при пациентите с понижена чувствителност към инсулин поради липса на хром (при  метаболитен синдром);
  • подпомага обмяната на мазнини и въглехидрати;
  • при пациенти с наднормено тегло и всички спазващи диета, при които е трудно да изключат от диетата си нишестените храни;
  • при всички хора с неконтролируемо желание за сладко, които поради дефицита на хром в организма, са с нестабилни нива на глюкоза в кръвта.

Най-често дефицит на хром се наблюдава при по-възрастните хора, при интензивно спортуващите, при хора, които поемат голямо количество сладки храни, както и при бременните.

Сигнали за ниските нива на хром в кръвта:

  • Повишаване на кръвната захар, триглицеридите и холестерола
  • Повишен апетит като цяло и в частност за сладки храни, напълняване
  • Безпричинна умора, тревожност
  • Понижаване оплодителната способност на сперматозоидите.

Хромът може да бъде открит в пълнозърнестия хляб, бирената мая, сирене, гъби, цвекло, ябълки, царевица. Забележете,  че една чаша броколи = 22 микрограма хром!А една в една чаша овесени ядки се съдържат около 10 микрограма хром. Други храни с високо съдържание на елемента са маруля, банани, картофи, черен пипер, риба, лук.

Под формата на хранителна добавка като хром пиколинат или хром никотинат. Препоръчителната дневна доза на хрома под формата на хранителна добавка е между 100 и 200 мкг в повечето случаи след храна. Прием на по-висока доза може да предизвика диария!

 

Надявам се статията да ви е била полезна!


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.