Публикувано на

Да създадем правилни хранителни навици на детето си

Създаването на хранителни навици в дома е важна стъпка към здравословен начин на живот за вас и вашето дете. Началото е правилният избор на продукти и, разбира се, личният пример, който давате всеки ден. Това са две от нещата, които помагат на детето да свикне с полезните храни и да има положително отношение към тях, дори и след като порасне и нямате контрол върху режима му на хранене.

Ето и няколко насоки, които ще ви помогнат да научите детето си да се храни здравословно.

  • Не ограничавайте храната. Ако възпирате детето си по време на ядене, това може да увеличи рисковете от хранителни разстройства за в бъдеще, като например анорексия или булимия. Също така,  постоянното контролиране на порциите би могло да има и негативен ефект върху растежа и развитието му, както физическото, така и емоционалното. Ако имате някакви притеснения, че детето ви яде твърде много и смятате, че това ще доведе до нездравословно напълняване, се консултирайте с педиатъра му. Той ще ви посъветва как да постъпите.
  • Винаги имайте някакво полезно хапване под ръка. Децата ядат това, което е наблизо. Ако шкафът е пълен с вафли, бонбони и чипс – те ще си вземат от тях. Винаги поддържайте купа с пресни плодове на масата. Ако мъникът поиска да хапне нещо набързо, извадете пакетче сушени плодове или сурови ядки. Бъдете за пример. А детето ви може само да избира от тази храна, която имате вкъщи.
  • Не слагайте етикети на храната като: “хубава” или “лоша”, “полезна” или “вредна”.  Вместо това я обвържете с неща, които детето харесва и на които държи, като любим спорт или външния си вид. Обяснете му, например, че протеините в крехкото пилешко и пуешко месо или калцият в млечните продукти ще му дадат повече сила и издържливост в игрите и спортните състезания. Момиченцата лесно ще запомнят, че аминокиселините и витамините в плодовете и зеленчуците ще направят кожата здрава, а косата блестяща и жизнена.
  • Награждавайте здравословния избор. Ако детето ви предпочете плодова салата за десерт, вместо шоколадов сладкиш, усмихнете му се и кажете колко разумно и правилно е постъпило.

Направете всичко по силите си, за да може детето ви да разбере колко е важна храната за здраве и красота. Успех!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.