Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Да създадем правилни хранителни навици на детето си

Създаването на хранителни навици в дома е важна стъпка към здравословен начин на живот за вас и вашето дете. Началото е правилният избор на продукти и, разбира се, личният пример, който давате всеки ден. Това са две от нещата, които помагат на детето да свикне с полезните храни и да има положително отношение към тях, дори и след като порасне и нямате контрол върху режима му на хранене.

Ето и няколко насоки, които ще ви помогнат да научите детето си да се храни здравословно.

  • Не ограничавайте храната. Ако възпирате детето си по време на ядене, това може да увеличи рисковете от хранителни разстройства за в бъдеще, като например анорексия или булимия. Също така,  постоянното контролиране на порциите би могло да има и негативен ефект върху растежа и развитието му, както физическото, така и емоционалното. Ако имате някакви притеснения, че детето ви яде твърде много и смятате, че това ще доведе до нездравословно напълняване, се консултирайте с педиатъра му. Той ще ви посъветва как да постъпите.
  • Винаги имайте някакво полезно хапване под ръка. Децата ядат това, което е наблизо. Ако шкафът е пълен с вафли, бонбони и чипс – те ще си вземат от тях. Винаги поддържайте купа с пресни плодове на масата. Ако мъникът поиска да хапне нещо набързо, извадете пакетче сушени плодове или сурови ядки. Бъдете за пример. А детето ви може само да избира от тази храна, която имате вкъщи.
  • Не слагайте етикети на храната като: “хубава” или “лоша”, “полезна” или “вредна”.  Вместо това я обвържете с неща, които детето харесва и на които държи, като любим спорт или външния си вид. Обяснете му, например, че протеините в крехкото пилешко и пуешко месо или калцият в млечните продукти ще му дадат повече сила и издържливост в игрите и спортните състезания. Момиченцата лесно ще запомнят, че аминокиселините и витамините в плодовете и зеленчуците ще направят кожата здрава, а косата блестяща и жизнена.
  • Награждавайте здравословния избор. Ако детето ви предпочете плодова салата за десерт, вместо шоколадов сладкиш, усмихнете му се и кажете колко разумно и правилно е постъпило.

Направете всичко по силите си, за да може детето ви да разбере колко е важна храната за здраве и красота. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.