Публикувано на

Да кажем стоп на киселините

Киселините  са едни от най-разпространените оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт  и засягат около 60% от хората на възраст между 30 и 65 годишна възраст. За да намалим и премахнем неприятните киселини е важно да знаем кои храни и вредни навици допринасят за повишената киселенност.

Кои природни продукти помагат при киселини?

 

Това са алоето и метилсулфонилметан (MSM).

За предпочитане е да опитате нещо по – безвредно, но със същата ефективност. Такъв вариант е сок или гел от алое вера. При нужда, спрямо дозировката може да се приема алое вера в чист или разреден вид. Веднага ще усетите облекчение.

MSM или метилсулфонилметан е органично съединение, съдържащо сяра. Макар и по известен в комбинациите за лечение на ставни, мускулни болки и артритни състояния, може да се използва и при стомашни киселини. Особено важно в случая е огромното значение на MSM за формиране на кератин, еластин и колаген. Те имат главно значение за укрепване стената на хранопровода. Хранителната добавка се приема  2-3 пъти дневно по време на храна. Учените смятат, че в никакъв случаи не трябва да се прекалява с антиацидните препарати. Възможно е те да нарушат нормалния процес на храносмилане във вашето тяло.

Храната

е от особено значение ако имате киселини. Трябва да се избягва преяждане и  консумация на мазни храни. Важно е да се храните на често и по малко, за да се улесни храносмилателния процес. Преди лягане изобщо се забранява приемът на храна при хора с повишена киселинност. Пикантните, пържените и подправените храни влошават състоянието на стомаха. Препоръчителни храни са авокадо, кисело мляко, моркови, омлет, извара, нетлъсто месо и риба, чай от шипки. Плодовете са подходящи с изключение на цитрусите.

Тютюнопушенето

може да отслаби мускулатурата на хранопровода и така се получава връщане на храна и стомашни сокове. Газираните напитки и кафето са особено вредни, т.к. стимулират производството на киселини. Същото важи и за алкохола, особено приет преди лягане. Не е правилно да се тренира до 2 часа след хранене.

Позата за сън също може да влоши състоянието Ви, затова е по – добре да се стремите да не спите на лявата си страна. Някои учени смятат, че така улеснявате връщането на храна и стомашни сокове в хранопровода. Важно е през целия ден да се приема достатъчно количество вода и билкови чайове.

Надявам се статията ми да ви е била полезна!


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts