Публикувано на

Бирената мая – за здраве и красота

Когато в организма се натрупат токсини поради нездравословен начин на живот и хранене, това много често се отразява на кожата. Започват да излизат пъпки, ноктите стават по-чупливи, цветът на лицето се променя, косата започва да пада…

Липсата на достатъчно витамини и минерали е причина за влошаване на здравето при все по- голяма част от хората днес.

Многобройни са симптомите, когато работата на стомашно-чревният тракт е затруднена. Това води след себе си неприятни последици като спад на имунната система, хормонален дисбалас и дори проблеми с нервната система. Защото организмът е едно цяло, и не трябва да го лишаваме от необходимите му вещества, за да бъдем здрави.

Бирената мая помага на организма при дефицит на микроелементи.

Тя  съществува в аптечния пазар под формата на таблетки. При повишена нужда от витамини и минерали, проблеми със стомаха, червата и кожата, тя може да ни бъде много полезна.

Това е така, защото бирената мая съдържа витамини от групата В, аминокиселини, витамин Е, PP, H, Zn, фосфор, сяра, витамин А и D, както и желязо.

Когато желаете да подсилите имунитета си, както и да се прочистите от токсините, можете да започнете да приемате бирена мая.

Посоченият богат състав спомага при борбата с инфекции. Антиоксидантен ефект и всички необходими горепосочени вещества помагат при авитаминоза и когато е нужно подсилване на организма, например след прекарани заболявания.

В лечението на акне също може да се включи бирената мая.

Цинкът, калцият, магнезият и всички останали компоненти в бирената мая подпомагат за нормалното функциониране на тялото.

Работата на червата може да се нормализира след прием на бирена мая. Затова е добре да се приема от пациенти с язва, гастрит или ентероколит.

Има данни, че бирената мая помага при болни от диабет, тъй като нормализира нивата на хормоните.

При активно трениращи хора, при които нуждата от протеини е повишена, бирената мая може да бъде добавена към диетата.

При дефицит на витамин В и различни кожни проблеми, бирената мая може да бъде допълнение към основната диета.

Маските с бирена мая също действат много добре на кожата.

Една лесна за изпълнение маска съдържа бирена мая, разтворена в 40-50 мл топло мляко. Към тях се прибавя сок от лимон и един жълтък. Това е една прекрасна хидратираща маска, ако имате суха или много суха кожа.

 

Автор: магистър-фармацевт Мария Качамакова

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts