Публикувано на

Българският пчелен мед

Пчелният мед се използва още от древни времена. Той е бил любимата храна на народите от древния Египет, Китай, Индия. Лечители от тези страни са използвали меда за лечение на болести на черния дроб, жлъчката, стомаха, очни заболявания . Още 2000 години преди н.е. китайската медицина е разкрила лечебните свойства на меда и го е препоръчвала като универсално средство.

През последното десетилетие медът се очертава като знаков продукт за България, който присъства на всички международни изложения редом с  българското кисело мляко, розовото масло и виното. Медът, произведен в България, се отличава с изключително високи вкусови и лечебни свойства, за което е предпочитан и в цяла Европа.

Има много малко продукти, които могат да конкурират пчелният мед като храна и средство за поддържане на здравето и красотата. Медът е природен продукт, който повлиява изключително човешкото здраве, има антибактериално и антивирусно действие. Той е силен  имуностимулатор. Чистият, непреработен мед, съдържа 27 минерала, 22 амино киселини и 5000 ензима. Една лъжица дневно е всичко, което ви е нужно за да укрепите имунната система и да се чувствате добре.

Видовете мед се различават по цвета, миризмата и вкуса в зависимост от цветовете, от които пчелите събират нектар, от сезона, през който се събира, и от характера на почвата.

Пчелният мед се препоръчва и доказано помага за лечението на следните заболявания:

  •  Стомашно-чревни (язва, гастрит, колит и запек);
  •  Дихателни (на горните дихателни пътища);
  •  Сърдечно-съдови (хипо- и хипертонии и др.);
  •  Гинекологични (ерозио на шийката на матката, трихомонално възпаление на влагалището и др.);
  •  Препоръчва се в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания; При болни с ограничение на захарите (напр. диабетици), употребата на меда е относително противопоказание, тъй като захарите (глюкозата и фруктозата), съдържащи се в меда се усвояват от човешкия организъм, без да се нуждаят от ферментно разграждане, за разлика от фабричната захар.
  • Действа успокояващо на нервната система, може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние (в тези случаи се приема 3 часа след вечеря).

Медът се използва и в козметиката под формата на медни кремове или маски, които омекотяват кожата, като предотвратяват възпалителните процеси по нея, както и появата на бръчки.

При диети за отслабване се препоръчва да се използва мед в комбинация с пчелен прашец, пчелно млечице и прополис, което гарантира запазването на енергийния баланс и набавянето на всички съставки, необходими на човешкия организъм и гарантиращи осигуряването на жизнения тонус (въглехидрати, протеини, витамини, минерали, белтъчини и др.).

Пчелните продукти и медът дори помагат при борбата с целулит. Причината за това е общото засилване на метаболитните процеси в тялото благодарение на приема на мед.

Пчелният прашец е особено ефикасен . Една проста рецепта съветва да поставите една чаена лъжичка прашец в чашка кисело мляко и да разбъркате. Оставя се за една вечер в хладилника. Сутринта се разбърква отново. Приема се на гладно, половин час преди храна, а най-добре вместо храна. Сутринта се приготвя друга доза по същия начин. След престояване в хладилник се приема вечер на гладно, поне половин час преди храна.

Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запек. Фармакодинамичното му действие при вътрешен прием стимулира мускулния тонус, функциите на гладката мускулатура, инервацията на червата, стомашно-чревната секреция. Дневната доза е 60-120 грама кристализирал полифлорен мед, разпределен на няколко приема, като вечер преди лягане приемането е задължително. Това количество е около 2 – 3 супени лъжици мед. По данни на австрийски автори главоболие може успешно да се лекува с приемането на 2 супени лъжици мед в продължение на 8 седмици. При тази продължителност на лечение, главоболието изчезва или чувствително намалява при 50% от пациентите.

Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.
Съдържащите се в меда витамини, макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Медът е един от най-трайните хранителни продукти. Съхранява  се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми.

Толкова много ползи за здравето в един единствен продукт. А вие взехте ли си дневната доза?

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.