Публикувано на

Българският пчелен мед

Пчелният мед се използва още от древни времена. Той е бил любимата храна на народите от древния Египет, Китай, Индия. Лечители от тези страни са използвали меда за лечение на болести на черния дроб, жлъчката, стомаха, очни заболявания . Още 2000 години преди н.е. китайската медицина е разкрила лечебните свойства на меда и го е препоръчвала като универсално средство.

През последното десетилетие медът се очертава като знаков продукт за България, който присъства на всички международни изложения редом с  българското кисело мляко, розовото масло и виното. Медът, произведен в България, се отличава с изключително високи вкусови и лечебни свойства, за което е предпочитан и в цяла Европа.

Има много малко продукти, които могат да конкурират пчелният мед като храна и средство за поддържане на здравето и красотата. Медът е природен продукт, който повлиява изключително човешкото здраве, има антибактериално и антивирусно действие. Той е силен  имуностимулатор. Чистият, непреработен мед, съдържа 27 минерала, 22 амино киселини и 5000 ензима. Една лъжица дневно е всичко, което ви е нужно за да укрепите имунната система и да се чувствате добре.

Видовете мед се различават по цвета, миризмата и вкуса в зависимост от цветовете, от които пчелите събират нектар, от сезона, през който се събира, и от характера на почвата.

Пчелният мед се препоръчва и доказано помага за лечението на следните заболявания:

  •  Стомашно-чревни (язва, гастрит, колит и запек);
  •  Дихателни (на горните дихателни пътища);
  •  Сърдечно-съдови (хипо- и хипертонии и др.);
  •  Гинекологични (ерозио на шийката на матката, трихомонално възпаление на влагалището и др.);
  •  Препоръчва се в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания; При болни с ограничение на захарите (напр. диабетици), употребата на меда е относително противопоказание, тъй като захарите (глюкозата и фруктозата), съдържащи се в меда се усвояват от човешкия организъм, без да се нуждаят от ферментно разграждане, за разлика от фабричната захар.
  • Действа успокояващо на нервната система, може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние (в тези случаи се приема 3 часа след вечеря).

Медът се използва и в козметиката под формата на медни кремове или маски, които омекотяват кожата, като предотвратяват възпалителните процеси по нея, както и появата на бръчки.

При диети за отслабване се препоръчва да се използва мед в комбинация с пчелен прашец, пчелно млечице и прополис, което гарантира запазването на енергийния баланс и набавянето на всички съставки, необходими на човешкия организъм и гарантиращи осигуряването на жизнения тонус (въглехидрати, протеини, витамини, минерали, белтъчини и др.).

Пчелните продукти и медът дори помагат при борбата с целулит. Причината за това е общото засилване на метаболитните процеси в тялото благодарение на приема на мед.

Пчелният прашец е особено ефикасен . Една проста рецепта съветва да поставите една чаена лъжичка прашец в чашка кисело мляко и да разбъркате. Оставя се за една вечер в хладилника. Сутринта се разбърква отново. Приема се на гладно, половин час преди храна, а най-добре вместо храна. Сутринта се приготвя друга доза по същия начин. След престояване в хладилник се приема вечер на гладно, поне половин час преди храна.

Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запек. Фармакодинамичното му действие при вътрешен прием стимулира мускулния тонус, функциите на гладката мускулатура, инервацията на червата, стомашно-чревната секреция. Дневната доза е 60-120 грама кристализирал полифлорен мед, разпределен на няколко приема, като вечер преди лягане приемането е задължително. Това количество е около 2 – 3 супени лъжици мед. По данни на австрийски автори главоболие може успешно да се лекува с приемането на 2 супени лъжици мед в продължение на 8 седмици. При тази продължителност на лечение, главоболието изчезва или чувствително намалява при 50% от пациентите.

Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.
Съдържащите се в меда витамини, макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Медът е един от най-трайните хранителни продукти. Съхранява  се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми.

Толкова много ползи за здравето в един единствен продукт. А вие взехте ли си дневната доза?

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts