Публикувано на

Антибиотици, стрес, холестерол, вредни храни – как да се справим с последиците от тях и да възстановим нашата чревна микрофлора?

флора 10

Бактериите в човешкото тяло обитават 4 основни екологични ниши – кожа, носоглътка и дихателни пътища, уро-генитален и гастроинтестинален тракт. 70% от тези бактерии се намират в гастроинтестиналния тракт и в частност в червата, където изпълняват жизненоважната си роля и влияят върху здравето, не само на стомашно-чревния тракт, но и на целия организъм.

Чревните проблеми и нарушенията в чревната микрофлора са резултат от дисбаланс в състава на бактериите, наричан още дисбактериоза. Последиците от дисбактериозата могат да бъдат много и разнообразни, като включват подуване, усещане за тежест, болка, газове, запек, диария, лош дъх, замаяност, липса на апетит, загуба на тегло и други изключително неприятни усещания, които могат значително да повлияят качеството на живот на засегнатия. За съжаление обаче, последиците от дисбактериозата могат да се проявят не само в червата, но и в цялото тяло и да бъдат причина за появата на редица опасни състояния и заболявания, като недостиг на витамини, алергии, имунодефицит, нарушено усвояване на минерали и в резултат на това, проблеми с костите и ставите, заболявания на вътрешни органи и др.  

Съвременният начин на живот, включително стресът, алкохолът, приемът на някои лекарства, най-вече антибиотици, липсата на физически упражнения и грешки в диетата допринасят значително за чревната дисбактериоза. Най-добрият начин да се справим с това е чрез прием на пробиотици.

Как обаче да изберем правилният за нас пробиотик?

С нарастването на употребата и разнообразието на пробиотични продукти, се увеличава и объркването как да изберем подходящия за нас пробиотик. При избор на пробиотик е важно да се вземат под внимание няколко основни критерии – брой на живите бактерии, които доставя, щамово разнообразие, жизнеспособност през целия срок на годност на продукта, издръжливост срещу високо киселинната враждебна среда на стомаха, опаковка и съхранение, и произход на суровината.

Серия Флора са синбиотици от ново поколение, които отговарят на всички съвременни стандарти за качество. Синбиотиците представляват комбинация от пробиотици и пребиотици. Пребиотиците са фибри, които подпомагат развитието на полезните бактерии и тяхното оцеляване в чревния тракт. Продуктите от серия Флора са специално създадени, за да възстановят физиологичния баланс в нарушената естествена бактериална среда.

Флора 10 е мултищамов синбиотик за възрастни, с добавен Бацилус Коагуланс. Този щам e изключително подходящ по време на и след антибиотична терапия, както и за хора, страдащи от диабет тип 2. Флора 10 съдържа 10 милиарда живи пробиотични бактерии от 7 щама (Лактобацилус булгарикус, Лактобацилус ацидофилус, Стрептококус термофилус, Стрептококус лактис, Лактобацилус касей, Ентерококус фациум и Бацилус коагуланс) в комбинация с пребиотиците – фруктоолигозахариди (FOS) и инулин, които създават подходяща и благоприятна хранителна среда за пробиотичните култури. Флора 10 съдържа витамин С и витамини от група В. Комбинацията от синбиотик и витамин С оказва много добър ефект по отношение превенция на респираторни заболявания, а витамините В1 и В3 допълнително подобряват метаболизма и работата на храносмилателната система.

флора 10 пробиотик

Флора 10 е произведена  в Сан Марино с висококачествени суровини и по специална технология микроинкапсулиране, която защитава пробиотичните бактерии при преминаването им през висококиселинната, агресивна среда на стомаха и гарантира тяхното достигане живи до червата, където те се освобождават и изпълняват благотворното си действие.

Последно, но не на последно място, опаковката, в която се съхранява пробиотикът също е от изключително значение. Флора 10 се предлага под формата на блистерна опаковка, при която всяка доза е индивидуално опакована. Тук е важно да се акцентира върху това, тъй като този вид опаковка съхранява стерилността на продукта и предпазва от оксидация. За сравнение, пробиотиците под формата на прах в насипно състояние или капсули в тубуси, биват излагани на редица външни влияния – топлина, светлина, въздух, влага – при всяко отваряне на тубуса. Това, респективно, отслабва или напълно унищожава благотворното им действие, още преди да са попаднали в организма.

В заключение, в днешните безпрецедентни време на глобална пандемия, грижата за себе си придобива съвсем ново значение. Стресът, антибиотиците, застоялият начин на живот и вредните храни могат доведат до редица неприятни и опасни състояния за човешкия организъм. Приемът на правилно подбрания пробиотик е от ключово значение за подобряване и запазване баланса на нашата чревна микрофлора, изграждане на устойчив имунитет и поддържане на добро качество на живот. Научете повече за Флора 10 тук