Публикувано на

Анасон и копър за добро храносмилане

Всеки човек поне веднъж в живота си е страдал от проблеми със стомаха си или с червата. Причините, които могат да причинят този дискомфорт, са много: развалена храна, лошо храносмилане, неподходяща диета и др. Проблемът може да отшуми набързо, след няколко часа, и без прием на лекарства, или да продължи дълго време и да се наложи прием на медикаменти. В момента на родният пазар има редица билкови препарати, които са ефективни при съответния проблем. В тази статия ще се съсредоточим именно върху билките, които майката природа ни е дала, за да си помагаме при подобни проблеми.

Fрuctus anisi- Плод от Анасон

Билката се казва Pimpinella anisum от сем. Apiaceae. Плодовете съдържат 2-3% (а в някои сортове дори до 6%) етерично масло с главна съставка анетол (80-90%). Освен анетол, те съдържат и малки количества метилхавикол, анизалдехид, анизкетон и анозова киселина. Плодовете са богати и на тлъсто масло (10-30%), белтъчни вещества (до 20%), слузни вещества.

Дрогата и маслото имат изразено секретолитично, отхрачващо, антисептично, спазмолитично и карминативно действие (газогонно). Плодовете под формата на запрка се използват при кашлица, колити, метеоризъм и при възпаление на пикочните пътища, за стимулиране на млечната секреция у кърмачките, при болки в стомаха и червата, при възпаление на стомашната лигавица, гастрити.

Употреба: 1 чаена лъжичка счукани плодчета се запарват с 1/2л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. По 1 чаена чаша преди  ядене 3 пъти дневно. Анасоновото етерично масло се приема по 2-3 капки на бучка захар 2-3 пъти на ден.

ВНИМАНИЕ!

Дрогата трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, понеже анетолът димеризира в дианетол, който придава естрогенно действие на маслото и увеличава токсичността.

Herbа Anethi- Стрък от Копър

Наименованието на билката е Anethum graveolens сем. Apiaceae. В билката се намира с най-голямо количество d- карвон (23.1%), α-феландрен, лимонен (45%),евгенол, анетол и миристицин. Тези съставки са отговорни за аромата и действите на дрогата.

Растението има антимикробно (S. aureus, E. coli, P. aeruginosa, S. typhimurium, Shigella flexneri и Salmonella typhii), антихиперлипидемично и най-вече  дрогата има доказан протективен ефект върху лигавицата на стомаха, като я защитава от стомашната киселина и намалява секретирането й. Копър се използва при колики, газове, недостиг на кърма. Стимулира перисталтиката и апетита. Има успокоително и сънотворно действие.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Запарка – 1 ч.л.счукани плодове се заливат с 300мл вряла вода. Оставя се да кисне 1 час. Пие се по една чашка, преди хранене.

Двете билки се използва най-често против колики при бебета и за предизвикване на лактация.

 

Автор: магистър-фармацевт Росен Колев

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.