Публикувано на

Аминокиселини за нормализиране на теглото

аминокиселини за отслабване

Знаете ли, че има някои много важни аминокиселини, които могат да ни помогнат в борбата с килограмите и да съдействат за нормализиране на теглото?

Добре е да добавим към всяка една диета подходящи витамини и/или аминокиселини, които могат да ни помогнат по-бързо да отслабнем и да влезем в топ форма.

Аминокиселината глутамин: балансира кръвната захар и спира лакомията

Защо тази аминокиселина е толкова популярна, когато говорим за отслабване?

  • Изследванията сочат, че след тежка тренировка нивото на глутамин в тялото спада до 50%.
  • Най-добре глутминът да се приема след тренировка, защото спомага за възстановяването на мускулния гликоген като се превръща лесно в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина;
  • Засилва синтезата на белтъчини и увеличава нивата на някои важни хормони, предизвикващи мускулния растеж.

Наричат тази аминокиселина и кралят на аминокиселините и това не е случайно. Основният му избор като хранителна добавка за отслабване е това, че намалява неконтролируемото чувство и желание за сладки храни. Защото способства за подобряване метаболизма на глюкозата и увеличава инсулиновата чувствителност. Неконтролираното желание за сладко е особено засилено когато сте на диета и клетките на тялото изпитват остър недостиг на енергия.

Ефективността на глутамин за отслабване се дължи на факта, че той се превръща толкова бързо в глюкоза, че тази жажда за клетъчна енергия и желанието да ядете сладко изчезва много бързо.

Хранителни източници на Глутамин: червени меса, риба, морски дарове, яйца, черен дроб, краве мляко, извара, сурови зеленчуци (броколи, спанак, брюкселско зеле, прясно цвекло), бобовите соя, грах, леща, киноа, жито, ядките бадеми, шам фъстък.

Внимание: При стрес или при тежка физическа активност имаме двойно по-голяма нужда от аминокиселини.

Дозировка: Приемът варира от 0.2 до 0.4 гр. Глутамин на телесно тегло. Човек с тегло 80 кг : от 16 до 32 гр. на ден.

За професионални спортисти дозите могат да бъдат и по-високи.Няма проблем да се приема целогодишно без прекъсване.

Под формата на капсули: обикновено 2-4 капсули дневно.

CLA – една от най-популярните добавки за отслабване в световен мащаб

  • CLA (ĸoнюгиpaнa линoлoвa ĸиceлинa) ca ecтecтвeнo cpeщaщи ce мacтни ĸиceлини, които се намират в по-големи количества в месото и в млечните продукти;
  • Πpиeмът нa CLA е изследван със стотици различни проучвания и е доказана ползата на мастната киселина зa нaмaлявaнe нa тeлecнитe мaзнини, чpeз пoтиcĸaнe нa aĸтивнocттa нa eнзимa липaзa липoпpoтeин (LPL).Toзи eнзим пpeнacя мaзнинитe oт ĸpъвтa в мacтнитe ĸлeтĸи;
  • B peзyлтaт нa нaмaлeнaтa aĸтивнocт нa eнзимa, тpaнcпopтиpaнeтo нa мaзнинитe в мacтнитe ĸлeтĸи e блoĸиpaнo. B cъщoтo вpeмe, КЛА cтимyлиpa paзгpaждaнeтo нa тeлecни мaзнини (липoлизa);
  • Оптимизиране на редица процеси, необходими за промяна на съотношението на телесните мазнини и мускулите, и увеличаване на енергийния разход;
  • В едно американско проучване се казва, че приемът на 3000 мг CLA на ден намалява с около 20% мазнините за за 3 месеца без диета.

Омега-3 спомагат за нормализиране на теглото

  • Това е така поради фактът, че ненаситените мастни киселини засилват метаболизма и подобряват липидния профил на човек;
  • Черният дроб е отговорен за разграждането на мазнините. Омега-3 имат положителен ефект върху този орган, подпомагайки неговата фукнция. Благодарение на Омега-3 става по-бързо изгаряне на мазнините, дори и в най-проблемните области, например талията;
  • Омега-3 намаляват нивото на инсулин в кръвта, а това означава, че мазнините се превръщат в енергия, не се отлагат. Доказано е, че определено количество Омега-3 води до “изключване” на гените, поради които се натрупват мастни клетки.

Хранителни източници на омега-3:

  • Сьомга – 2.1 гр. на 100 гр, Миди – 1.1 гр, Калкан 0.6 гр, фасул, ленено семе, Към полумазните риби се отнасят риба тон, пъстърва, сьомга, сардини.
  • Препоръки: два пъти седмично да се ядат морски продукти или да се приема ежедневно рибено масло или масло от крил.

Надявам се статията ми да Ви е била полезна! Споделяйте Вашите коментари и идеи в нашата facebook група https://www.facebook.com/groups/416390555847756/.


 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

168 posts