Цар Александър, Златна превъзходна, Кюстендилско бяло кандиле или Петровка не са имена на стари български филми, а едни от най-вкусните сортове ябълки, които ражда българската земя. Нашата земя и климат, предоставят прекрасни възможности за отглеждане на конкурентни на международните пазари, екологично чисти плодове и зеленчуци. Дали ще наднича от картините на Владимир Димитров-Майстора или ще краси трапезата в златисто през есента, зрялата сочна българска ябълка винаги е за предпочитане. Ще я познаете по свежия аромат и неустоимия сочен вкус.
Ябълката е дърво от семейство Розоцветни и е сред най-култивираните растения, като световното производството на ябълки за година достига 55 милиона тона. Този лесно достъпен плод е не само вкусен, но и изключително полезен за нашето здраве. Нейният богат състав включва витамините А,C, E, B, калции, калии, натрии, мед, манган, пектин и др. Учените са убедени, че ябълката е с ненадминат антиоксидантен потенциал и не случайно е в листата на най-полезните храни. Ето и 1о от най-основните ползи от това да си хапваме ябълки всеки ден:
1. За по-здрави и по-бели зъби.
Ябълката не може да замени четката ви за зъби, но затова пък масажира венците и стимулира производството на слюнка. Това от своя страна редуцира плаката и намалява количеството на бактериите в устната кухина. А някои от киселините, съдържащи се в плода, имат избелващо действие.
2. Редуцира холестерола и намалява риска от диабет.
Научни изследвания доказват, че рискът за развитие на диабет тип 2 при жените, които консумират поне по една ябълка на ден, намалява с 23 процента.
Пектинът, намиращ се в ябълките, помага за нормализиране нивата на холестерола. Пектинът се свързва с холестерола и жлъчните киселини в стомашно-чревния тракт и по този начин намалява абсорбцията на холестерола.
3. Регулиране на теглото.
Повечето здрасвословни проблеми са свързани от наднорменото тегло. Рискът от инфаркт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, безсъние и редица други заболявания са налице при хора с проблемно тегло. За да се нормализира теглото, редица лекари препоръчват диета, богата на фибри. Те имат способността да запълват стомаха и това води до прием на по-малко калории.
4. Детоксикация на черния дроб.
Един от най-добрите и лесни начини да помогнете на черния дроб да функционира по-добре, е да консумирате повече ябълки.
5. Превантивно срещу Алцхаймер.
Според най-нови изследвания, проведени с лабораторни мишки, е доказано, че мишки, на които се дава ябълков сок, са с намален риск от мозъчни изменения. Мишките, които са били на ябълкова диета, показали много по-високи нива на ацетилхолин и се справили значително по-добре на специалните тестове за мишки, отколкото другите, които не са били на тази диета. Рискът от болестта на Алцхаймер е по-нисък при редовна консумация на ябълки.
6. Намалява риска да се разболеем от болестта на Паркинсон.
Оказва се, че хората, които се хранят със значително количество плодове и други богати на фибри храни, по-рядко се разболяват от Паркинсон. Учените свързват това твърдение с факта, че тези храни имат висок антиоксидантен потенциал и предпазват нервните клетки от увреждане.
7. Страхотен избор при диария или констипация.
Без значение дали имате проблем с констипация или с диария, фибрите, намиращи се в ябълките, могат да ви помогнат.
8. Засилва имунната система.
Червените ябълки са богати на антиоксидант, наречен кверцетин. Именно това вещество засилва защитните сили на организма и ви помага да се справите в резултат на силния стрес.
9. Предпазва от рак.
Американски учени ни съветват всеки ден ябълката да присъства в менюто ни, защото това ще ни помогне да намалим риска от развитие на панкреатичен рак с над 23 процента. Провеждат се и изследвания, даващи обнадеждаваща информация за намален риск и от рак на дебелото черво при хора, консумиращи редовно полезния плод.
1о. Предпазват от хемороиди.
Ябълките са богати на фибри, а фибрите регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Често именно нередовното и затруднено изхождане е причина за поява на хемороиди. Ябълковата диета се препоръчва, за да ви предпази от тях.
Дали ще наднича от картините на Владимир Димитров-Майстора или ще краси трапезата в златисто през есента, зрялата сочна българска ябълка винаги е за предпочитане.
А сега е време за една вкусна и полезна ябълка!