Публикувано на

Здрав сън за вашето бебе

Всички майки са щастливи, защото бебето ги кара да се чувстват по особено специален начин. Зад искрената усмивка, обаче, често се крие и умората на майката. Ето няколко полезни съвета как да подходите с бебето, за да спи по-добре, да има здравословен и пълноценен сън, а и вие също да можете да отпочинете:

  • Повече игри, за по-добър сън

Когато е изморено, детето заспива по-бързо, лесно и има по-дълъг, качествен и непробуден сън, съответно и вие ще се радвате на такъв. Така че, преди лягане се постарайте детето да използва цялата си налична енергия и тогава то наистина ще заспи спокойно.

  • Изградете програма преди лягане  

Научете детето да разпознава кога е станало време за сън. За целта може да изградите програма, която да повтаряте всеки ден. Например: къпане, обличане на пижама, хранене и четене на книга. Ако детето знае кога е дошло време за лягане, няма да бъде разочаровано и ще заспива по-бързо. Също така неговото тяло ще свикне към тази рутинна програма и то ще започне да се чувства изморено, щом разпознае знаците.

  • Топла баня преди сън  

Топлата баня действа изключително успокояващо. Оставете детето да пляска и играе на воля във водата. Изключително важно е стаята, в която детето ще спи, да бъде добре затоплена или охладена – идеалната температура е 20-24 градуса, а също и атмосферата да предразполага за сън – приглушена светлина, тиха музика.

  • Хранене

Често малките бебета – 4-месечни или по-малки, се будят често през нощта, защото са гладни. Когато бебето навърши 5 месеца или повече се опитайте да го научите да спи по-дълго време между храненията. Бебето трябва да бъде нахранено добре преди сън, за да не се събуди скоро след това. Кърменето също е добър метод за приспиване. Кърмата се усвоява много по-лесно от сухото мляко, ето защо кърмените бебета се будят от глад по-рядко от тези, които са на сухо мляко. Най-дългите периоди на сън на новородените и по-малките бебета стигат до 4-5 часа – това горе-долу е максимумът, през който малките им стомахчета могат да издържат без хранене.

  • Съвместният сън оказва положително влияние върху психологическото развитие на бебето

Близката връзка между майката и детето е природно обусловена и е напълно логично, че резултатите от изследванията сочат, че именно когато спят заедно майката и детето, по време на съвместния сън си взаимодействат по полезен и за двете страни начин. Например, бебетата, които спят до майките си, прекарват по-малко време във фазата на дълбок сън (фаза 3 и 4) и се разбуждат по-често, докато спят дълбоко, отколкото бебетата, които спят в собствените си креватчета. По-дългият повърхностен сън от своя страна води до по-малка вероятност от синдром на внезапна смърт по време на сън. Също така се наблюдава, че майките и бебетата, които спят заедно, си изграждат един и същ режим на сън и преминават през едни и същи етапи по време на нощта.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.