Публикувано на

Здрав сън за вашето бебе

Всички майки са щастливи, защото бебето ги кара да се чувстват по особено специален начин. Зад искрената усмивка, обаче, често се крие и умората на майката. Ето няколко полезни съвета как да подходите с бебето, за да спи по-добре, да има здравословен и пълноценен сън, а и вие също да можете да отпочинете:

  • Повече игри, за по-добър сън

Когато е изморено, детето заспива по-бързо, лесно и има по-дълъг, качествен и непробуден сън, съответно и вие ще се радвате на такъв. Така че, преди лягане се постарайте детето да използва цялата си налична енергия и тогава то наистина ще заспи спокойно.

  • Изградете програма преди лягане  

Научете детето да разпознава кога е станало време за сън. За целта може да изградите програма, която да повтаряте всеки ден. Например: къпане, обличане на пижама, хранене и четене на книга. Ако детето знае кога е дошло време за лягане, няма да бъде разочаровано и ще заспива по-бързо. Също така неговото тяло ще свикне към тази рутинна програма и то ще започне да се чувства изморено, щом разпознае знаците.

  • Топла баня преди сън  

Топлата баня действа изключително успокояващо. Оставете детето да пляска и играе на воля във водата. Изключително важно е стаята, в която детето ще спи, да бъде добре затоплена или охладена – идеалната температура е 20-24 градуса, а също и атмосферата да предразполага за сън – приглушена светлина, тиха музика.

  • Хранене

Често малките бебета – 4-месечни или по-малки, се будят често през нощта, защото са гладни. Когато бебето навърши 5 месеца или повече се опитайте да го научите да спи по-дълго време между храненията. Бебето трябва да бъде нахранено добре преди сън, за да не се събуди скоро след това. Кърменето също е добър метод за приспиване. Кърмата се усвоява много по-лесно от сухото мляко, ето защо кърмените бебета се будят от глад по-рядко от тези, които са на сухо мляко. Най-дългите периоди на сън на новородените и по-малките бебета стигат до 4-5 часа – това горе-долу е максимумът, през който малките им стомахчета могат да издържат без хранене.

  • Съвместният сън оказва положително влияние върху психологическото развитие на бебето

Близката връзка между майката и детето е природно обусловена и е напълно логично, че резултатите от изследванията сочат, че именно когато спят заедно майката и детето, по време на съвместния сън си взаимодействат по полезен и за двете страни начин. Например, бебетата, които спят до майките си, прекарват по-малко време във фазата на дълбок сън (фаза 3 и 4) и се разбуждат по-често, докато спят дълбоко, отколкото бебетата, които спят в собствените си креватчета. По-дългият повърхностен сън от своя страна води до по-малка вероятност от синдром на внезапна смърт по време на сън. Също така се наблюдава, че майките и бебетата, които спят заедно, си изграждат един и същ режим на сън и преминават през едни и същи етапи по време на нощта.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.