Публикувано на

Сезонът на хиперпигментацията или как да се справим с тъмните петна

Хиперпигментацията е състояние на кожата, при което се формират участъци с по-тъмен цвят. Това потъмняване се дължи на свръхпроизводството на меланин (пигментът, който придава по-тъмен цвят на кожата) и неравномерното му натрупване в кожата.

Рисковите групи са предимно бременните жени,жени, приемащи хормонални контрацептиви, хора с по-тъмен тип кожа, хора, изложени често на слънчева светлина. Също тъмни петна могат да се образуват след спукване на капиляри, след тежко акне и от възрастта-старчески петна. Дерматологични проучвания сочат, че 80% от жените на възраст между 30 и 50 години са засегнати от този проблем, а с нарастване на възрастта процентът е и по-висок.

Важно е да се установи причината за появата на пигментните петна от специалист. Те могат да бъдат свързани с хронично заболяване и дори да се премахнат с подходящи средства и медикаменти, след това отново да се появят.

Пигментните петна, които се появяват по време на бременност или т.нар. хлоазмити са най-често разположени в областта на челото или бузите. Появяват се по време на бременност, но също така намаляват и се заличават след първите следродови менструации. Обикновено се свързват с хормоналното пренастройване на организма.

Повечето марки медицинска козметика предлагат решение на проблема с тъмните петна чрез домашен пилинг или кремове с високо съдържание на гликолова киселина, лимонена киселина, витамин C или други съставки с доказано действие в борбата срещу всичко видове пигментация.

Продукта или продуктите за лечение на неравномерния тен се нанасят ежедневно в продължение на месец, като това трябва да е период – ранна пролет или късна есен, когато слънчевите лъчи не са силни. Фотозащитата е задължителна, за да не се получи обратния ефект. 50 фактор трябва да се използва през деня, а ако прекарвате повече време на открито, фотозащитата трябва да се подновява на 2-3 часа.

Като предпазни и превантивни мерки срещу тъмните петна е важно да се използва  целогодишно слънцезащитни продукти. Също така се препоръчват слънчевите очила, защото се предполага, че през ретината слънчевите лъчи засилват пигментацията.

Идеална кожа няма и ако имате тук там някое по-тъмно петно не бива да ви притеснява, то винаги може да се покрие с подходящ грим. По-важно е да бъдете здрави и усмихнати.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.