Публикувано на

Има ли безопасно количество приет алкохол по време на бременност?

Пренаталната експозиция на алкохол е водещата предотвратима причина за вродени малформации и увреждания на невро-интелектуалното развитие на децата според д-р Janet F. Williams от Университета на Тексас (Health Science Center, Сан Антонио).

Феталният алкохолен синдром за първи път е описан през 1973 г. като специфична група от вродени дефекти, причинени от пренатално излагане на въздействието на алкохол. По-късни изследвания обаче доказват, че такава експозиция води до голямо разнообразие от неблагоприятни последствия върху развитието (т. нар. спектър на феталните алкохолни разстройства). Съществуват специфични диагностични критерии за фетален алкохолен синдром, а в момента се развиват окончателни диагностични критерии и за другите нарушения от спектъра. Клинична диагноза за фетален алкохолен синдром се поставя на база следната симптоматика: специфична комбинация от пренатално и/или постнатално изоставане на растежа, както и 3 “кардинални черти на лицето” (намалена дължина на палпебралната фисура, гладък филтрум и тънка горна устна граница), и всеки от известните структурни, неврологични и / или функционални дефицити на централната нервна система. Спектърът от тези заболявания е бреме за обществото, икономиката, образователната система, семейството, здравната система за всяка страна.

Американската академия по педиатрия (AAP) издаде нов клиничен доклад за нарушения на плода вследствие на употреба на алкохол от майката, който включва и препоръки за превенция и лечение на заболяванията. Въпреки тези рискове, едно скорошно проучване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията е установило, че една от всеки 10 жени пият алкохол по време на бременността.

Акценти от доклада:

 • Свързаните с алкохол вродени дефекти и увреждания на развитието са напълно предотвратими при бременни жени, ако те се въздържат от употребата на алкохол.
 • По време на бременност, не е известно абсолютно безопасно количество алкохол, честота на прием, вид алкохол, или момента от бременността за прием на алкохол.
 • Никакво количество консумация на алкохол не трябва да се счита за безопасни по време на бременност. Липсата на пренатална експозиция на алкохол е свързана и с липса на заболявания от спектъра на феталния алкохолен синдром у новородените.
 • Консумацията на алкохол не трябва да се считат за безопасна по време на всяко тримесечие от бременността. През първия триместър рискът е 12 пъти по-висок при бременните, употребяващи алкохол, в сравнение с тези, които не консумират, през първия и втория триместър е 61 пъти по-висок; а по време на цялата бременност – рискът е 65 пъти по-висок.
 • По-ранно прекратяване на употребата на алкохол по време на бременността води до по-малко усложнения при новороденото.
 • Рискът за разстройство от спектъра на феталните алкохолни синдроми е еднакъв при консумация на бира, вино, алкохол, и всички останали форми на алкохол.
 • Рискът е пряко зависим от дозата приет алкохол.
 • Пренаталната експозиция на алкохол причинява неврокогнитивни и поведенчески проблеми, които продължават да съществуват в продължение на целия живот.
 • При всяко установяване на разстройство от спектъра, ранното разпознаване, диагноза и лечение могат да подобрят прогнозата при тези деца.

Превенцията и лечението на спектъра от заболявания във феталния алкохолен синдром изискват намесата на педиатри, акушеро-гинеколози, общо практикуващи лекари, рехабилитатори, специалисти по медицински грижи. Педиатрите трябва да документират в историята на заболяването пренаталната експозиция на алкохол и други вещества. Предупреждаващи знаци за възможен синдром включват някои физически характеристики; слаб растеж; изоставане в развитието; поведенчески проблеми; и анамнеза за приемане на алохол, особено при семейства с нисък социално-икономически статус.


Автор: Д-р Цветелина Великова, д.м.

Е-mail: ts_velikova@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/velikovamd/

Блог: https://www.drvelikova.wordpress.com


Източници:

 1. http://www.medscape.org/viewarticle/853796
 2. Pediatrics. Published online October 19, 2015. http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2015/10/13/peds.2015-3113.full.pdf
 3. Phillips, Diana. “One in 10 Pregnant Women Drink Alcohol, CDC Reports.” Published September 24, 2015. http://www.medscape.com/viewarticle/851485
 4. American Academy of Pediatrics. Fetal Alcohol Spectrum Disorders Program. Toolkit. https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/fetal-alcohol-spectrum-disorders-toolkit/Pages/default.aspx
 5. American Academy of Pediatrics: healthychildren.org. Fetal Alcohol Spectrum Disorders: FAQs of Parents and Families. Last updated August 20, 2015. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chronic/Pages/Fetal-Alcohol-Spectrum-Disorders-FAQs-of-Parents-and-Families.aspx

Автор: Д-р Цветелина Великова

blank

д-р Цветелина Великова е специалист по клинична имунология с интереси в областта на гастроентерологията и автоимунните болести. Тя е асистент към Софийски университет Св. Климент Охридски, автор на научни и популярни статии и курсове.

9 posts