Публикувано на

Разширените вени се лекуват и със спорт (част 2)

Оказва се, че спорт под формата на  упражнения,  гимнастика в басейна или на морето, както и контрастните бани, оказват много благоприятен ефект и подобряват състоянието при наличие на варикози.

Много голяма част от бременните също са застрашени от появата на разширени вени. Със всеки изминал ден от бременността плодът нараства все повече, а това оказва натиск върху кръвоносната система. Когато кръвта започне да се застоява в краката и се забави връщането й към сърцето, появата на варикозни вени е на лице.

При бременните освен някои препарати с ветонично действие, като например Дивият кестен, може да се започне и гимнастика. Енергичните движения на таза стимулират кръвоснабдяването от краката към сърцето. Няколко минути на ден се упражнявайте като вдигате краката на нивото на рамената и накланяйте бавно таза напред и назад.

Контрастните бани предпазват от образуване на разширени вени, а при вече образувани помагат на лечението. Преди лягане потапяйте краката за 20-30 секунди първоначално в много топла вода, след което в много студена. Упражнението се повтаря 5 минути всяка вечер и значително подобрява кръвообращението на крайниците.

Ако сте на море или на басейн спокойно можете да се разходите във водата. Налягането на водата и движението значително помагат при проблеми с вените на краката. Колкото са по-продължителни и интензивни движенията, толкова по-добре.

Много е важно да се помисли и за позицията на тялото по време на сън. Ако е необходимо, повдигането на леглото също може да спомогне за намаляване на болката през нощта. Важно е да се
подобри кръвоснабдяването, затова краката трябва да са вдигнати колкото се може по-високо. Намерете удобната позиция на краката по време на сън, за да се чувствате комфортно.

По отношение на храната, има редица плодове, които съдържат полезни съставки за вашите вени. Хапвайте си повечко череши, боровинки и къпини. Ако предпочитате, може да ги приемате под формата на екстракти. Тези растения, богати на биофлавоноиди, могат да ви помогнат в лечението на варикозните вени.

Така с подходящите билки и спорт, вие може да се предпазите от появата на разширените вени и да приложите едно природно и ефективно лечение без странични ефекти.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts