Публикувано на

Майчинството е здраве

Раждането на бебе е невероятно преживяване. Може би е трудно да си представим, че майките са по-здрави с постоянното недоспиване, грижи за малките, притеснения и стрес, но този списък ще ви увери, че майчинството е добро за Вас.

Намален риск от рак на яйчниците

Жените, които са раждали, имат 20 % по-нисък риск от рак на яйчниците за разлика от тези, които все още не са станали майки. Учените обясняват този факт с по-ниския брой овулации. Защото докато са бременни, жените нямат овулация.

Поумняваме

Изследвания върху животни дават информация, че благодарение на хормоналните промени, които настъпват около раждането, жените увеличават някои центрове (на паметта и ученето) в мозъка си. Смята се, че същото се случва и с мозъка на хората, особено след като са родили повече от едно дете и са натрупали майчински опит.

Намален риск от диабет

Кърменето променя метаболизма и води до намаляване и стабилизиране на нивото на кръвната захар. Това важи особено силно за Диабет тип 2, при който рискът намалява с 15 % при 1 година кърмене.

Намален риск от рак на гърдата

Повече от една бременност намаляват риска от рак на гърдата, най-вече заради промените в тъканите на млечните жлези. Кърменето също помага да се намали този риск.

По-голяма продължителност на живота

Резултати от научно изследване сочат, че хора, които търсят помощ и подкрепа от приятели и имат по-добър социален живот живеят по-дълго от онези, които нямат. Ето още един плюс на срещите с другите майки в парковете и градини, както и на срещи и лекции за майки за кърмене.

Подобрява сексуалния живот

По време на бременност, естрогенът и прогестеронът създават общо усещане за комфорт и увереност и може да имат за резултат сияеща еластична кожа и здрава блестяща коса. Тези обще физически промени се съпътстват от други по-специфични, които имат за резултат фантастична физическа връзка през бременността.
Повишените нива на естроген предизвикват повишено кръвоснабдяване в тазовата област, като причиняват набъбване, появяващо се  при възбуда. Зърната на гърдите ви може да станат по-тъмни , а гърдите ви да се уголемят и да станат по-чувствителни и способни да изпитват изключителни усещания при галене и целуване. И с всички тези суперчувствителни нервни окончания се възбуждате по-бързо, а всички усещания – включително оргазмът – може да са по-интензивни и дълготрайни.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.